Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen: Unia reageert

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen: Unia reageert

autoverzekeringen

Oudere bestuurders die een autoverzekering willen afsluiten, krijgen omwille van hun leeftijd vaak het deksel op de neus. Interfederaal gelijkekansencentrum Unia wil een einde maken aan die leeftijdsdiscriminatie.

Oudere chauffeurs rijden even goed als jongere automobilisten. De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door onder meer specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor schrijft Unia in een advies aan minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.

Geen verband tussen leeftijd en risico

Op basis van studies acht Unia het verband tussen een hogere leeftijd en een individueel verhoogd schaderisico niet sterk genoeg om oudere automobilisten uit te sluiten of automatisch anders te behandelen. Het verhoogd risico blijkt voornamelijk verbonden te zijn met andere factoren zoals onder meer mentale en fysieke capaciteit. Het advies dat Unia presenteerde aan minister Peeters stelt structurele oplossingen voor. Als er aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico, bestaan er ook andere maatregelen dan een weigering om te verzekeren. Bijvoorbeeld de chauffeur vragen om  een opleiding verkeersveiligheid te volgen of een rijgeschiktheidsonderzoek van Cara als oudere bestuurders jaarlijks meerdere ongelukken veroorzaken. legt Unia-directeur Els Keystman uit.

Meer informatie

Lees hier het persbericht en advies van Unia.

Toegevoegd op 5 oktober 2018