Ken jij 'Bewegen Op Verwijzing' al?

Ken jij 'Bewegen Op Verwijzing' al?

bewegen op verijzing

Om de ‘zittende’ Vlaming aan het bewegen te krijgen, is er sinds 2017 het Bewegen Op Verwijzing-project. Tot voor kort kon enkel de huisarts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dat wordt uitgebreid: ook andere hulpverleners, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten en verpleegkundigen kunnen vanaf nu patiënten doorsturen naar een coach. Van 2018 tot 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in.  

Beweegplan op maat

Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actieve(re) leefstijl. Het project, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Institituut Gezond Leven vzw in opdracht van het Departement Zorg, is bedoeld voor iedereen die moeilijk in beweging komt én blijft. 

Een Bewegen Op Verwijzing-coach zorgt voor professionele begeleiding en een beweegplan op maat. De coach motiveert, ondersteunt en helpt waar nodig. Daarna is het aan de cliënt om te gaan bewegen. En dat kan soms simpel zijn: door een wekelijkse wandeling te maken met familie of vrienden, bijvoorbeeld. De coach weet ook welke activiteiten en sporten gemeenten en verenigingen aanbieden. 

Ook andere hulpverleners kunnen doorverwijzen 

Wie een beroep wil doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach, heeft een verwijsbrief nodig. In eerste instantie werd die gegeven door de huisarts. Maar omdat het voor een goede preventieve gezondheidszorg essentieel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten, krijgen nu ook andere hulpverleners de kans om door te verwijzen. Zoals podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, vroedkundigen en verpleegkundigen. 

“Door deze verbreding kunnen we een multidisciplinaire aanpak creëren en een groter aantal mensen helpen. Hulpverleners kunnen gemakkelijk doorverwijzen via de website van Gezond Leven of met een papieren verwijsbrief”, zegt Luc Lipkens, expert beweging bij Gezond Leven.   

Campagne met bekende gezichten 

De uitbreiding van de beroepsgroepen wordt bekendgemaakt met een campagne waaraan ook heel wat bekende gezichten meewerken, zoals kinesist Lieven Maesschalck, diëtist Michaël Sels, psychiater dr. Dirk De Wachter en maatschappelijk werker Joost Bonte.  

Meer informatie

Voor meer info kan je surfen naar www.bewegenopverwijzing.be.

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Departement Zorg, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in samenwerking met de Vlaamse stuurgroep (Vlaamse Logo’s, VIVEL, Sport Vlaanderen, Domus Medica, VVSG, netwerk lokaal sportbeleid, mutualiteiten, Vereniging voor wijkgezondheidscentra en universiteiten met opleiding bewegingswetenschappen).  

Toegevoegd op 25 Januari 2024