Eén jaar oorlog: Oudere Oekraïners zijn lichtpuntjes in de duisternis

Eén jaar oorlog: Oudere Oekraïners zijn lichtpuntjes in de duisternis

oekraïne

Eén op de vier Oekraïners is 60-plus. HelpAge International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor de rechten van ouderen, maakte een filmpje waarin we die oudere inwoners te zien en te horen krijgen. De titel 'The light in the darkness' of 'Het licht in de duisternis', duidt op het feit dat het land veerkrachtig blijft in tijden van oorlog. En dat ouderen daar een belangrijke rol in spelen. Zij staan centraal in het filmpje en vertellen hun verhaal.

De 'oudste' humanitaire crisis

In Oekraïne is één op de vier inwoners ouder dan 60 jaar. Het staat dus buiten kijf dat deze oorlog een enorme impact heeft op de oudere populatie. Het zijn zij die het vaakst achterblijven en dus het grootste risico lopen om gewond te raken of te sterven. Bovendien wonen ze vaak in slechte omstandigheden, hebben ze geen toegang tot medicatie, voedsel of hulpmiddelen. Daarnaast is de financiële situatie van deze ouderen vaak zeer precair, onder meer door een zeer laag pensioen.

Licht in de duisternis

Toch vinden die oudere inwoners vaak de kracht om een lichtpuntje in de duisternis te zijn. Dit filmpje van HelpAge laat zien dat zij er zijn voor anderen, en dat ze hun omgeving helpen. 

Meer weten?

HelpAge bundelt enkele cijfers en informatie over de situatie van oudere inwoners in Oekraïne. Je vindt het hier terug (in het Engels).

Toegevoegd op 24 februari 2023