Ouderenweek 2017: Een reis naar het verleden in Bilzen

Ouderenweek 2017: Een reis naar het verleden in Bilzen

Bilzen

De lokale ouderenraad van Bilzen zet al langer in op interactieve contacten tussen verschillende generaties. Tijdens de Ouderenweek trokken enkele ouderen naar het vijfde leerjaar van de Sint-Mauritiusschool om een reis naar het verleden te maken. Tegelijk ontdekten de ouderen hoe kinderen vandaag de dag groot worden. Eigenlijk zijn de verschillen niet zo groot. Jonge mensen dromen van een mooie toekomst waar en wanneer ze ook opgroeien.

Rosette: “De kinderen vertellen ook heel graag over wat zij nu doen en meemaken. En dat is vrij gelijklopend, waar ze ook vandaan komen, wie ze ook zijn.”

Een koffer vol oude voorwerpen

Lisette start het gesprek met 5A met een heel gewone vraag: hoe kwamen jullie deze ochtend naar school? De auto is hét vervoermiddel zo blijkt. Het is voor de kinderen vreemd om te horen hoe alle kinderen zestig jaar geleden te voet naar school stapten. En niet meteen naar school. Eerst maakten ze nog een tussenstop bij de kerk voor een mis. Als er toch een kind met de auto werd gebracht, reed papa. Mama’s zaten niet of heel zelden achter het stuur.

Lisette heeft een koffer bij waarin heel wat voorwerpen zitten. Vroeger schreef je bijvoorbeeld op een lei met een griffel. De eerste rij mag het even proberen. Best moeilijk. Lisette doet verder de kroontjespen en de penhouder uit de doeken. Ze laat ook een inktpot zien. Sajad woont nog niet zo lang in Bilzen. Hij komt uit Afghanistan. Voor hem is die penhouder helemaal niet vreemd. Hij leerde er in zijn thuisland mee schrijven.Annie: “Wat een toffe klas. Zoveel vragen, zoveel interesse. Dit wil ik nog jaren doen!”Mama’s deden het huishouden, papa’s verdienden de kost.

Intussen in 5B... Daar zijn Annie en haar collega over spel en speelgoed bezig. Een springtouw, knikkers, tollen, bikkels, een Monopoly met Belgische francs, ... De kinderen blijken veel van dat materiaal nog te kennen en te gebruiken.

De lokale ouderenraad toont ook een presentatie over het gezinsleven en het huishoudelijk werk. Mama’s deden het huishouden, papa’s verdienden de kost. De kinderen vertellen dat nog maar weinig mama’s niet buitenshuis werken. Papa’s die thuisblijven zijn op één hand te tellen.

De uiteenzetting wordt afgerond met een proeverij van tafelbier. Zalig!

Toegevoegd op 27 november 2017