Aantal gepensioneerden met flexi-job neemt sterk toe

Aantal gepensioneerden met flexi-job neemt sterk toe

Aantal gepensioneerden met flexi-job neemt sterk toe

oudere dame barista

Flexi-jobs worden steeds populairder in ons land, ook bij gepensioneerden. Het aantal gepensioneerde flexi-werkers is in een jaar tijd met 56% gestegen. Eén op de zeven flexi-jobbers in België is ouder dan 65 jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). 

Snelste groei

Flexi-jobs bestaan sinds 1 december 2015. Ze zijn bedoeld voor mensen die minstens vier vijfde aan het werk zijn of voor gepensioneerden die willen bijklussen. Het totale aantal mensen met een flexi-job is in het derde kwartaal van 2024 fors toegenomen. Ze zijn nu met 181.727, een toename met 19% op per jaar. 26.528 van hen zijn ouder dan 65 jaar. Met een stijging van 56% vormen ze de snelst groeiende leeftijdscategorie.

Drijfveren

De voornaamste motivatie om als gepensioneerde als flexi-werker aan de slag te gaan, is de volledige vrijstelling van belastingen en werknemersbijdragen op het verdiende bedrag. Maar ook het contact met anderen en je nuttig en gewaardeerd voelen, zijn drijfveren om een flexi-job te zoeken.

Binnenkort in alle sectoren?

Bij de invoering van het systeem op 1 december 2015 waren flexi-jobs enkel bedoeld voor de horeca, maar intussen is het systeem uitgebreid naar andere sectoren. De teller staat al op meer dan twintig sectoren. 

De nieuwe federale regering wil flexi-jobs in alle sectoren toelaten. Daarmee geeft ze gehoor aan de roep van het bedrijfsleven: drie op de vier werkgevers die in 2024 nog geen flexi-jobs mochten aanbieden, zijn vragende partij. De regering wil ook het inkomensplafond optrekken tot 18.000 euro per jaar.

Toegevoegd op 17 maart 2025