Slechts 1 oudere op 2 ging naar de tandarts in 2023

Slechts 1 oudere op 2 ging naar de tandarts in 2023

Slechts 1 oudere op 2 ging naar de tandarts in 2023

Nieuwe cijfers over zorggebruik van ouderen
tandarts 65-plus

In 2023 ging slechts 52% van de 65-plussers naar de tandarts. Dat blijkt uit een onderzoek van het CM gezondheidsfonds over het zorggebruik van haar leden van 65 jaar en ouder.  Ook het aantal contacten met een huisarts en het gebruik van geneesmiddelen werden onderzocht. De resultaten tonen enkele duidelijke noden en kansen voor betere toegankelijke en kwaliteitsvolle ouderenzorg.  

Tandzorg: financiële drempels

Het meest opvallende cijfer gaat over de tandarts. In 2023 bezocht slechts 52% van de 65-plussers de tandarts. Vooral bij ouderen die in een zorgvoorziening wonen is dit cijfers zorgwekkend laag: bij hen gaat het over minder dan een kwart. 

Bij mensen die thuis wonen en beroep doen op thuiszorg, gaat het over minder dan de helft. Controles nemen toe, maar noodzakelijke behandelingen worden vaak niet terugbetaald. Dat zorgt voor drempels. 

De huisarts als onmisbare schakel in de ouderenzorg 

In 2023 had 94% van de 65-plussers minstens één contact met de huisarts. Gemiddeld gaat het om negen huisartsenbezoeken per jaar. Ouderen met een statuut van verhoogde tegemoetkoming zien hun huisarts vaker. 

Bij 85-plussers gebeuren meer huisbezoeken (gemiddeld 11 per jaar) dan raadplegingen in de praktijk, bij de ouderen tussen 65 en 85 jaar dalen de huisbezoeken. Huisbezoeken gebeuren het vaakst bij alleenstaande ouderen met een statuut van verhoogde tegemoetkoming . 

Geneesmiddelengebruik blijft een aandachtspunt 

Het gebeurt vaak dat ouderen verschillende medicamenten nemen. In 2023 nam 38% van de 65-plussers minstens vijf verschillende geneesmiddelen per jaar voor een lage tijd (minstens 80 dagdosissen). Voor 85-plussers loopt dit op tot 51% en bij ouderen met het statuut van verhoogde tegemoetkoming is dit 49%. 

Bij wie thuis woont en een beroep doet op een thuisverpleegkundige, is dit 59% tegenover 31% bij wie thuis woont zonder ondersteuning van thuisverpleging. 

Bovendien krijgt ruim 68% van de ouderen minstens één geneesmiddel dat als potentieel onaangepast wordt beschouwd voor deze leeftijdsgroep, wat risico’s inhoudt voor de gezondheid. 

Meer informatie

Je kan het volledige onderzoek hier terugvinden. 

Toegevoegd op 16 april 2025