Mondmaskers maken. Neem zelf de touwtjes in handen.

Mondmaskers maken. Neem zelf de touwtjes in handen.

naaimachine mondmasker

Verschillende ziekenhuizen en artsen, waaronder viroloog Marc Van Ranst, roepen op mondmaskers binnen te brengen. Maar over welke soort mondmaskers gaat het? En zijn zelfgenaaide mondmaskers effectief? De Vlaamse Ouderenraad geeft je meer informatie.

Hoog beschermende maskers versus gewone maskers

Alle soorten maskers bieden een basisbescherming tegen het coronavirus. Maar voor zorgverleners is het belangrijk dat zij hoog beschermende maskers hebben.

"Gewone chirurgische maskers houden enkel druppelinfectie tegen", licht Jan Stroobandt van de Belgische Vereniging van Spoedartsen toe. "Op het moment dat zorgverleners patiënten moeten behandelen, verkleinen die druppels door hogere dosissen zuurstof die toegediend worden."

Daarom hebben zorgverleners, in tegenstelling tot anderen, hoog beschermende respiratoire maskers nodig.

Bron: testaankoop
Bron: Testaankoop

Kan ik zelf mondmaskers maken?

Die speciale maskers kunnen we niet zelf maken. Wat we wel kunnen doen, is gewone mondmaskers maken. Die zijn te vergelijken met stoffen chirurgische maskers. Ze zorgen vooral dat anderen niet besmet worden en blijven ook voor jezelf effectiever dan het dragen van geen masker. Ze kunnen nuttig zijn voor wie thuis ziek is, maar bijvoorbeeld wel af en toe de deur open moet doen voor een maaltijdbezorging. Als zij het zelfgemaakte masker dragen, dan verlaagt de kans dat ze de andere persoon besmetten.

Dus ja, ook zelfgemaakte mondmaskers kunnen helpen. Door zelf mondmaskers te maken, kunnen bovendien de échte professionele mondmaskers voorbehouden worden voor zij die ze het hardst nodig hebben: zorgprofessionals.

Richtlijnen voor zelfgemaakte maskers

Ben jij gedreven in stikken en naaien? Dan kan je zelf mondmaskers maken.

"De voornaamste voorschriften om zelf een goed masker te maken zijn een dubbele laag katoen en lintjes gebruiken. Elastieken touwtjes kunnen namelijk niet op hoge temperatuur gewassen worden, wat belangrijk is om de maskers te desinfecteren", zo stelt professor Leroux van UZ Gent.  

Het patroon dat de overheid naar voor schuift, werkt volgens het principe van een kussensloop. Onderaan zit een opening met een omslag. Zo kan er een filter in de opening geschoven worden, bijvoorbeeld een stuk van een stofzuigerzak.

Zelfgemaakte maskers kan je binnen brengen in het ziekenhuis, woonzorgcentrum of daklozenopvang (CAW). Daar worden ze nogmaals gedesinfecteerd door ze te wassen aan 90 graden.

Op www.maakjemondmasker.be lees je alle richtlijnen en kan je een patroon downloaden. Deze zijn goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid.

Toegevoegd op 18 March 2020