2018: Ouderen als actieve schakel voor de buurt
De Ouderenweek zit er op. Onze vliegende reporter doorkruiste de afgelopen week Vlaanderen, op zoek naar straffe initiatieven waarbij ouderen het voortouw nemen. Want ouderen verrijken de samenleving en zijn op veel plekken een actieve schakel in hun buurt.
1 op 4 60-plussers doet vrijwilligerswerk. Ze nemen vooral bestuursfuncties op, maar organiseren en begeleiden ook enorm veel activiteiten of slaan de handen in elkaar voor een vernieuwend initiatief. Ouderen zetten hun kennis, ervaring en competenties in om van hun buurt een aangename, betekenisvolle en actieve plek te maken voor iedereen.
We brengen 6 initiatieven in beeld die inspirerend kunnen zijn voor ouderenraden, ouderenverenigingen, buurtcomités, gemeentebesturen, organisaties, …
Ouderenweek 2018: Plusbaasjes Chantal en Nicole
Ouderenweek 2018: Plusbaasjes Chantal en Nicole
Chantal (71) en Nicole (75) leerden elkaar jaren geleden kennen in een professionele context. Ze zijn nu al enige tijd buurvrouwen en plusbaasjes van asielhond Ranis. Samen zorgen ze voor hem. Door wandelingen te maken met Ranis, ontmoetten de twee vrouwen ook andere mensen. Na verschillende praatjes leer je elkaar beter kennen en zo merkten Chantal en Nicole dat sommige mensen nood hadden aan iemand die af en toe even de zorg voor hun viervoeter kon ondersteunen.
Lees meer
Ouderenweek 2018: Jan, Relinde, Jos, Trix en Josee maken hun buurt klimaatrobuust
Ouderenweek 2018: Jan, Relinde, Jos, Trix en Josee maken hun buurt klimaatrobuust
Jan (77), Relinde (72), Jos (68), Trix (80) en Josee (74) hebben een onuitputtelijke energie voor hun wijk, Sint-Andries, die gekend staat om het grote aantal sociale woningen. Ze zijn lid van van het buurtcomité. Samen met Stadslab 2050 gaan ze voor een klimaatrobuuste wijk. Klimaatrobuustheid duidt op het weerbaar en veerkrachtig maken tegen de (gevolgen van) klimaatsverandering. Ook zijn ze actief in een samentuin en ruimen ze af en toe zwerfvuil op.
Lees meer
Ouderenweek 2018: Mich trekt het sociaal netwerk in haar nieuwe wijk op gang
Ouderenweek 2018: Mich trekt het sociaal netwerk in haar nieuwe wijk op gang
Mich (70) woont sinds een klein jaar in residentie Emerald Haven in de Antwerpse wijk, die in volle opbouw is. Ze verhuisde met haar man van een groot huis naar een kleiner appartement. Maar ze woont nu wel tussen heel wat mensen! Om het sociaal contact tussen de nieuwe buren te versterken, stapte ze in het Samentuin project waar ook buurvrouw Liliane (58) actief is.
Lees meer
Ouderenweek 2018: Gerda verhuisde van haar living naar het buurthuis
Ouderenweek 2018: Gerda verhuisde van haar living naar het buurthuis
8 jaar geleden kwamen Gerda (69) en een buurvrouw al regelmatig samen om te naaien. Maar ze wilden die momenten ook delen met de buurt. Ze vroegen aan Gents Buurthuis Sluizeken of ze er naaiateliers mochten organiseren. De medewerkers waren meteen akkoord en stelden een ruimte en koffie ter beschikking.
Lees meer
Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar
Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar
In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd tijdens de Ouderenweek een Warmewijkavond georganiseerd. Een grote groep ouderen kwam er samen om buurtinitiatieven voor te stellen, ideeën op te doen of om andere enthousiastelingen te leren kennen.
Lees meer
Ouderenweek 2018: Suzy helpt ouderen in de digitale wereld
Ouderenweek 2018: Suzy helpt ouderen in de digitale wereld
Suzy (72) is voorzitter van de lokale ouderenraad in Blankenberge. Daarnaast is ze provinciaal verantwoordelijke van Seniornet in West-Vlaanderen. Met de lokale ouderenraad startte ze het Digi-Ateljee op in Blankenberge. Ze verzamelde en groep van 14 oudere vrijwilligers die goed mee zijn met het digitale en die zich willen engageren om andere ouderen iets bij te brengen: de digi-helpers.
Lees meerIn 2018 is er opnieuw een Ouderenweekcampagne. Dit jaar focussen we op ‘Ouderen als actieve schakel voor de buurt’. De Ouderenweek loopt van 19 tot en met 25 november. De Vlaamse Ouderenraad ontwikkelde een inspiratiegids én een doe-gids die je op weg helpen.
Door en samen met ouderen
Vaak wordt er in onderzoek of initiatieven vertrokken vanuit wat er voor ouderen kan gebeuren. Dat is goed, want heel wat ouderen hebben nood aan ondersteuning. Maar … er moet ook gekeken worden naar wat er door en samen met ouderen gebeurt in de buurt. Bij welke initiatieven spelen zij een belangrijke rol of welke zaken zetten zij zelf op? Grijp hun kennis en ervaring vast.
Bouw samen met de hele buurt en (potentiële) partners bruggen en zet de hele buurt in beweging. Buren, buurtopbouwwerk, lokale dienstencentra, buurthuizen, thuiszorgdiensten, gemeentelijke diensten, een sociaal-culturele vereniging, mantelzorgers, familie, … Allemaal zijn ze noodzakelijk om ondersteuning te bieden aan mensen die het nodig hebben. Iedereen, professioneel of niet-professioneel, kan zijn steentje bijdragen. Het is een en-en-verhaal.
Het gaat om kleine zaken, zoals klusjes, emotionele steun, een oogje in’t zeil houden, sociaal contact en ontmoeting. Maar het kan ook gaan om grotere zaken zoals meedenken met structurele beleidskeuzes.
Er gebeurt al heel wat!
Heel wat ouderen nemen nu al een betekenisvolle rol op in de buurt. Die initiatieven zet de Vlaamse Ouderenraad duidelijk in de verf zodat andere lokale ouderenraden, verenigingen, lokale dienstencentra, organisaties, … hier inspiratie uit kunnen halen.
Zet het denkproces alvast in gang, zodat je tussen 19 en 25 november opnieuw mooie initiatieven kan nemen!
Meer informatie
Voor meer informatie kan je terecht bij Veerle Quirynen via veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be of 02 209 34 52.
Wil je zelf initiatieven nemen? Ben je op zoek naar inspiratie? In onze inspiratiegids sprokkelen we achtergrondinformatie en voorbeelden die je kunnen helpen.
Deze doe-gids is het vervolg op de inspiratiegids en gaat een stapje verder met concrete instrumenten en tips.