2018: Ouderen als actieve schakel voor de buurt

Plusbaasjes

Ouderenweek 2018: Plusbaasjes Chantal en Nicole

Chantal (71) en Nicole (75) leerden elkaar jaren geleden kennen in een professionele context. Ze zijn nu al enige tijd buurvrouwen en plusbaasjes van asielhond Ranis. Samen zorgen ze voor hem. Door wandelingen te maken met Ranis, ontmoetten de twee vrouwen ook andere mensen. Na verschillende praatjes leer je elkaar beter kennen en zo merkten Chantal en Nicole dat sommige mensen nood hadden aan iemand die af en toe even de zorg voor hun viervoeter kon ondersteunen.

Lees meer
Klimaatrobuust

Ouderenweek 2018: Jan, Relinde, Jos, Trix en Josee maken hun buurt klimaatrobuust

Jan (77), Relinde (72), Jos (68), Trix (80) en Josee (74) hebben een onuitputtelijke energie voor hun wijk, Sint-Andries, die gekend staat om het grote aantal sociale woningen. Ze zijn lid van van het buurtcomité. Samen met Stadslab 2050 gaan ze voor een klimaatrobuuste wijk. Klimaatrobuustheid duidt op het weerbaar en veerkrachtig maken tegen de (gevolgen van) klimaatsverandering. Ook zijn ze actief in een samentuin en ruimen ze af en toe zwerfvuil op.

Lees meer
Mich

Ouderenweek 2018: Mich trekt het sociaal netwerk in haar nieuwe wijk op gang

Mich (70) woont sinds een klein jaar in residentie Emerald Haven in de Antwerpse wijk, die in volle opbouw is. Ze verhuisde met haar man van een groot huis naar een kleiner appartement. Maar ze woont nu wel tussen heel wat mensen! Om het sociaal contact tussen de nieuwe buren te versterken, stapte ze in het Samentuin project waar ook buurvrouw Liliane (58) actief is.

Lees meer
Buurtkar

Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar

In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd tijdens de Ouderenweek een Warmewijkavond georganiseerd. Een grote groep ouderen kwam er samen om buurtinitiatieven voor te stellen, ideeën op te doen of om andere enthousiastelingen te leren kennen.

Lees meer
Suzy

Ouderenweek 2018: Suzy helpt ouderen in de digitale wereld

Suzy (72) is voorzitter van de lokale ouderenraad in Blankenberge. Daarnaast is ze provinciaal verantwoordelijke van Seniornet in West-Vlaanderen. Met de lokale ouderenraad startte ze het Digi-Ateljee op in Blankenberge. Ze verzamelde en groep van 14 oudere vrijwilligers die goed mee zijn met het digitale en die zich willen engageren om andere ouderen iets bij te brengen: de digi-helpers.

Lees meer