De preventiebarometer over onze geestelijke en seksuele gezondheid

De preventiebarometer over onze geestelijke en seksuele gezondheid

De preventiebarometer over onze geestelijke en seksuele gezondheid

preventiebarometer

Er zijn opnieuw cijfers bekend uit de preventiebarometer. Met die barometer bestudeert onderzoekscentrum Sciensano de levensstijl van Vlamingen. In deze editie komen we meer te weten over onze geestelijke en seksuele gezondheid én over de bevolkingsonderzoeken naar kanker.

Geestelijke gezondheid

Ongeveer 3 op 10 volwassenen in Vlaanderen meldt een slechte geestelijke gezondheid. En ook ouderen geven aan niet altijd lekker in hun vel te zitten: 22,1% van de 65- tot 74-jarigen en 25,5% van de mensen die ouder zijn dan 75 jaar. 

De belangrijkste redenen voor onze geestelijke gezondheid zijn: lichamelijk gezond zijn, familie of goede vrienden hebben om problemen mee te bespreken en controle hebben over je eigen leven. En hulp om over onze geestelijke gezondheid te praten of om informatie te vragen, zoeken Vlamingen het vaakst bij familie, vrienden of partner, de huisarts of de psycholoog.

Seksuele gezondheid

Ook seksuele gezondheid is een belangrijk deel van onze gezondheid. Maar 75-plussers geven vaker aan dat ze niet voldoende weten over wat seksualiteit positief maakt voor hen, over seksueel grensoverschrijdend gedrag en over infecties en hiv. Zo zegt slechts 60,3% van de 65-74 jarigen en 48,1% van de 75-plussers te weten waar men zich kan testen op infecties en hiv. En slechts 58,1% van de 65-74 jarigen en 52% van de 75-plussers weet hoe te moeten tussenkomen wanneer men ongepast seksueel gedrag ziet gebeuren.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

Kanker treft een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking. Ongeveer 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen krijgt de diagnose van kanker voor zijn 75ste verjaardag.

De bevolkingsonderzoeken naar kanker zijn wel goed gekend bij de oudste groepen. En de bereidheid om zich te laten testen, stijgt naarmate mensen ouder worden. Zo heeft 92,4% van de 65-69 jarigen en 93,2% van de 70-74 jarigen de intentie om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker na ontvangst van een uitnodiging. En voor borstkanker gaat het om 92,5% van de 60-64 jarigen en 89,9% van de 65-69 jarigen.

Meer weten?

Wil je meer concrete cijfers kennen? Ontdek de rapporten voor geestelijke gezondheid, seksuele gezondheid en bevolkingsonderzoeken naar kanker.

Eerder zoomden we ook al in op de rapporten rond het alcoholgebruik van Vlamingen en ons eet- en zitgedrag.

Toegevoegd op 25 juli 2023