Gratis inspiratiegids Ouderenweek 2019

Cover inspiratiegids
3 mei 2019

Gratis inspiratiegids Ouderenweek 2019

Hij is er! De inspiratiegids voor de Ouderenweek van 2019. Deze gids helpt je op weg bij het verkennen van de mogelijkheden in je eigen buurt. Duidelijke achtergrondinformatie, straffe praktijken, tips, … Je vindt er een heleboel in terug. Bij de inspiratiegids hoort ook een doe-gids die je concrete stappen en instrumenten aanreikt om effectief zelf aan de slag te gaan.

Ouderen als actieve schakel

Ouderen engageren zich met veel plezier voor hun buurt, dat konden we al duidelijk merken tijdens de Ouderenweek van 2018. Ook dit jaar willen we straffe buurtverhalen in de kijker zetten. We focussen op specifieke initiatieven die inspelen op het welzijn van mensen, die hechte buurten creëren en die oog hebben voor eenzaamheid van buurtbewoners. De actieve rol die ouderen daarbij hebben, staat opnieuw centraal!

Levensverhalen lopen niet altijd van een leien dakje. Op elk moment in je leven kan je kantelmomenten meemaken die je balans doen omslaan. Ouderen nemen heel wat initiatieven om de soms moeilijke situaties van mensen draaglijker te maken. Ze zetten in de eigen buurt hun competenties, kennis en ervaring in om te helpen. Dat gaat van samen een babbeltje doen bij een koffie, boodschappen doen, helpen bij administratie of samen deelnemen aan activiteiten, tot bepaalde zorgtaken opnemen. Bij alle praktijken in de inspiratiegids zijn het ouderen die de straffe doeners zijn.

De Ouderenweek vindt plaats van 18 tot en met 24 november 2019.

Nodig de Vliegende Reporter uit in jouw buurt

Lokale ouderenraden, ouderenverenigingen, lokale dienstencentra, organisaties, gemeenten, vrijwilligers, … worden aangemoedigd om zelf initiatieven op te zetten. Worden jouw ideeën werkelijkheid of ken je een initiatief dat al bestaat? Laat het ons weten. Wie weet komt de Vliegende Reporter langs tijdens de Ouderenweek en maakt ze er een mini-reportage van! Stuur een mailtje naar veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be.

Aan de slag!

Download hier de inspiratiegids.