In deze editie zetten we alle praktische informatie over de verkiezingen in 2024 op een rijtje, want we mogen maar liefst tweemaal naar het stemhokje dit jaar. We gaan ook in gesprek met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om meer te weten te komen over de politieke participatie van mensen met dementie.
Onze eerste editie van Actueel van dit jaar focust op de verkiezingen van juni 2024. Dan trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. En zo'n verkiezingsjaar, dat zorgt voor nieuwe kansen voor het ouderenbeleid.
Een nieuw seizoen, een nieuwe editie van Actueel. En exact een jaar voor we in het stemhokje verwacht worden, trekken we resoluut de kaart van de lokale verkiezingen en de rol die lokale ouderenraden daarin kunnen hebben. Daarnaast nemen we afscheid van onze directeur Nils Vandenweghe.
De zomer-editie van ons magazine is er. En wat zijn we trots! Want we gingen in gesprek met actrice Leah Thys over de beeldvorming van ouderen op televisie. We zoeken bovendien uit wat de meerwaarde is van een intercultureel bemiddelaar in de welzijnssector. En bij een terugblik op ons meest recente LABO Ouderenbeleid, krijg je tips om aan de slag te gaan met het thema 'wonen'.
De lente-editie van Actueel is vanaf vandaag beschikbaar. Met alweer een hele resem diverse artikels. Zo lees je alles over onze campagne 'Bepaal je eigen verhaal' en hoe je zelf kan deelnemen. Daarnaast zoomen we in op een aantal boeiende onderwerpen, zoals mondzorg bij mensen met zorgnoden, bewindvoering, en leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt.
In deze editie counteren we de mythe dat alle ouderen slechte chauffeurs zouden zijn. En we gaan langs bij Alfonso, die als digihelper de digitale kloof verkleint. Daarnaast hebben we het over de Energiecel van stad Gent, die een grote toename van hulpvragen bij 65-plussers ziet, hoe komt dat?
In deze editie lees je de antwoorden op onze 7 meest prangende vragen aan minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits. Je komt bovendien alles te weten over het capaciteitstarief, de nieuwe manier om onze elektriciteitsfactuur te berekenen. En we duiken samen met ouderenvereniging Vief in haar campagne ‘denkFOUD’.
Je komt alles te weten over onze drie nieuwe regiomedewerkers én je ontdekt de eerste resultaten van onze meest recente bevraging bij lokale ouderenraden. We vertellen je bovendien meer over het nieuwe Vlaamse ouderenbeleidsplan en het nieuwe Vlaamse mantelzorgplan.
Daarin lees je onder meer het verhaal van Anne-Mieke, die slachtoffer werd van internetfraude. Febelfin geeft advies en tips. We leggen bovendien ons oor te luister bij enkele straffe onderzoekers over hoe ouderen met een migratieachtergrond dementie beleven.
We hadden een gesprek met onderzoekster Bérénice Storms over de torenhoge energieprijzen. Ook ontdek je de mening van twee experten over de nieuwe regels rond sociaal huren. En samen met Ria testten we de toegankelijkheid in het Museum voor Schone Kunsten Gent.
Sinds deze week zitten alle grote wereldleiders samen rond de tafel in Glasgow. Daar vindt de klimaatconferentie COP26 plaats. Alle ogen zijn gericht op de beslissingen die ze daar nemen. Want de staat van het klimaat roept veel vragen op. In onze splinternieuwe editie van magazine Actueel, hebben we dan ook veel aandacht voor de klimaatcrisis.
Er staat ons een heerlijk weekend te wachten. Wij nestelen ons alvast op een terras, want er is geen betere combinatie dan zon en de nieuwe Actueel. Doe je mee?
De lente is in't land. De tuin staat in bloei. De terrassen gaan opnieuw open. Ideale gelegenheden om van de zon te genieten met boeiende lectuur in de hand. Wij suggereren daarvoor ons magazine Actueel.
De Vlaamse Ouderenraad zorgt tijdens deze regenachtige dagen opnieuw voor lectuur. In deze editie van Actueel kom je te weten of een assistentiewoningen echt zo'n interessante aankoop is, ontdek je de voordelen van de zilveren generatie en gaan we op bezoek bij een kleinschalige woonvorm in Genk.
De Vlaamse Ouderenraad zorgt opnieuw voor lockdown-lectuur. Kom in deze editie van magazine Actueel alles te weten over ons nieuw beleidsplan met plannen voor de komende jaren. Maak bovendien kennis met de oudste influencers van Vlaanderen, de Instagrannies, en ontdek de mogelijkheden van een sociale assistentiewoning.
Nood aan wat lockdown-lectuur? De Vlaamse Ouderenraad biedt je opnieuw 35 pagina’s vol boeiende interviews en artikels. In deze zomereditie kunnen we niet om het coronavirus heen. Want bij de vele initiatieven die genomen werden, waren ouderen vaak de doelgroep, maar even vaak waren ze zelf initiatiefnemer.
Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis? Hoe ziet de toekomst van het Vlaamse ouderenbeleid er uit? En hoe zit dat met intimiteit en seksualiteit bij ouderen? Daarnaast lees je ook het eerste deel van ons ‘Dossier Sociaal Wonen’ en gaan we in gesprek met Jurn Verschraegen en Gert Huysmans over euthanasie bij dementie.
Maak kennis met Cecilia en andere straffe ouderen in een terugblik op de Ouderenweek van 2019 en lees onder andere over het maatschappelijk vraagstuk rond eenzaamheid bij ouderen. Verder gingen we ook in gesprek met professoren Verté en De Witte over de ouderenbehoefteonderzoeken en met professor Koen Hermans over sterk sociaal werk. En doe jij mee met Tournée Minérale?
Moeten we bang zijn om oud te worden? In de nieuwste editie van Actueel gaan we in gesprek met journaliste Ann Peuteman. Zij schreef het boek Grijsgedraaid waarin ze op zoek gaat naar antwoorden, gebaseerd op gesprekken met bekende en minder bekende 80-plussers.
Wie is het oudste gemeenteraadslid van Vlaanderen? En wat kan hij ons vertellen? Je leest het in de nieuwe editie van Actueel. Ook ontdek je er artikels over de psycholoog in het lokaal dienstencentrum, de mobiele mantelzorgwoning, een dementievriendelijk Vlaanderen.
Waarom is een lokale ouderenraad onmisbaar? Hoeveel geld is er nodig voor de ouderenzorg? Wat kan Europa betekenen voor ouderen? Op die vragen vind je antwoorden in de nieuwe editie van Actueel.