Onze Wegwijzer brengt je in 10 stappen naar meer inspraak

visual wegwijzer
20 maart 2025

Onze Wegwijzer brengt je in 10 stappen naar meer inspraak

Heel wat ouderen hebben het gevoel dat ze te weinig betrokken worden bij beleidskeuzes. Ze ondervinden ook dat de activiteiten in de gemeente niet helemaal afgestemd zijn op hun wensen. Daarom lanceert de Vlaamse Ouderenraad een Wegwijzer.

Nieuwe publicatie

Met de Wegwijzer kan je pleiten voor een (sterkere) lokale ouderenraad. Die laat de stem van ouderen weerklinken in het lokaal beleid, zodat dat meer is afgestemd op de noden van ouderen.  

De kans is groot dat er in jouw gemeente of stad een ouderenraad bestaat, want in maar liefst 88% is dat het geval. Soms draagt die een andere naam, zoals seniorenraad of ouderenadviesraad. Maar misschien kan jouw ouderenraad wel wat extra zuurstof gebruiken? En als er nog geen ouderenraad is, wil jij daar misschien wel verandering in brengen? 

Wat doen lokale ouderenraden? 

Een lokale ouderenraad geeft ouderen een stem in het beleid en zet hun noden op de agenda van het stads- of gemeentebestuur. Ze adviseren, overleggen en organiseren activiteiten om de sociale samenhang te versterken. Daarnaast werken ze samen op regionaal niveau en brengen ze hun input tot bij de Vlaamse Ouderenraad.   

In 10 stappen naar meer inspraak 

Om je op weg te helpen, lanceert de Vlaamse Ouderenraad een praktische Wegwijzer. In 10 overzichtelijke stappen ontdek je hoe je een ouderenraad kan oprichten of versterken. Of je nu een geëngageerde inwoner bent, een medewerker van de gemeente of een lokale beleidsmaker: deze gids helpt je om ouderenparticipatie in jouw gemeente te versterken.   

Elke stap wordt ook geïllustreerd met voorbeelden van ouderenraden over heel Vlaanderen. 

 

10 stappen

 

Aan de slag!  

Goesting gekregen om met de Wegwijzer aan de slag te gaan? 

Lees de Wegwijzer online op Issuu of download 'm hieronder.