Prijsstijgingen woonzorgcentra: Vlaamse Ouderenraad trekt (opnieuw) aan de alarmbel

Prijsstijgingen woonzorgcentra: Vlaamse Ouderenraad trekt (opnieuw) aan de alarmbel

Prijsstijgingen woonzorgcentra: Vlaamse Ouderenraad trekt (opnieuw) aan de alarmbel

factuur woonzorgcentrum

Begin maart uitten we onze bezorgdheid over de steeds duurder wordende woonzorgfacturen. Ondertussen werden onze bezorgdheden bevestigd. Afgelopen week kregen we de eerste signalen van woonzorgcentra die hun prijzen door de hoge inflatie doen stijgen met 8%. We dringen daarom opnieuw aan bij Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke, om de knelpunten in de tegemoetkomingen voor ouderen met zorgnoden weg te werken. Dat werd breed opgepikt in de media.

Deel van de oplossing: verhogen zorgbudgetten

Om de hoge zorgfacturen te verlichten, bestaan er vandaag twee soorten zorgbudgetten. Maar die schieten allebei tekort om de groeiende onbetaalbaarheid aan te pakken. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden werd al jaren niet geïndexeerd. En het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood is bij 2 op 3 bewoners lager dan waar ze recht op hebben.

Door deze budgetten te verhogen, zullen de meest kwetsbare ouderen in onze samenleving uit de nood geholpen worden. De Vlaamse Ouderenraad roept minister Beke daarom op om dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Eén zwaluw maakt de lente niet: pensioenen indexeren is onvoldoende

Enkel rekenen op de indexering van de pensioenen is onvoldoende. “Want er is een groot verschil tussen het indexeren van een woonzorgfactuur van 1 800 euro en het indexeren van een pensioen van 1 250 euro. Dat gaat over netto heel andere bedragen”, stelt de Vlaamse Ouderenraad. "En dan hebben we het nog niet over de supplementen, zoals bijvoorbeeld voor een kappersbezoek, het wassen van kledij, een televisieabonnement of telefoonkosten. Ook die kosten zullen stijgen door de hoge inflatie. En dat terwijl wonen in een woonzorgcentrum vandaag voor veel ouderen al zo goed als onbetaalbaar is."

In de media

Op Radio 1 en in Het VRT-Journaal was onze directeur Nils Vandenweghe deze week te horen over onze bezorgdheden en de oplossingen die we aanreiken. En ook door de redactie van Het Laatste Nieuws werd ons punt nog eens duidelijk op scherp gesteld.

Categorie