De NMBS kondigde in februari 2025 haar nieuwe tarieven en ticketsystemen aan. De Vlaamse Ouderenraad dook in de informatie die reeds bekend is en die een impact heeft op 65-plussers. Het seniorenticket verdwijnt en wordt vervangen door een vaste korting van 40%. Maar is dat wel voordeliger? We moeten bovendien vaststellen dat het nieuwe systeem erg complex is.
Wat vooraf ging
Begin 2023 raakte bekend dat de NMBS in de toekomst nieuwe tarieven zou hanteren voor het reizen met de trein. Het zogenoemde 'seniorenticket' zou verdwijnen en zou worden vervangen door een korting voor 65-plussers op het standaardticket. Bij heel wat ouderen heerste ongerustheid over de toegankelijkheid, duidelijkheid en betaalbaarheid van de nieuwe systemen. Enkele ouderenorganisaties en de Vlaamse Ouderenraad gaven al eerder heel wat signalen aan de NMBS en de relevante beleidsmakers. Nu is er meer duidelijkheid over de nieuwe tarieven die nog voor het einde van 2025 zullen ingaan.
Wat verandert er?
Het seniorenticket wordt afgeschaft. Met dat ticket kon je als 65-plusser voor de prijs van 8,50 euro een heen- en terugreis maken op dezelfde dag, als je vertrekt na 9 uur ’s morgens.
In de plaats van dat seniorenticket komt er voor 65-plussers een vaste korting van 40% op de standaardprijzen. Die korting krijg je als 65-plusser altijd, of je nu reist in de spits, de daluren (van 00.00 uur tot 6 uur en van 9 uur tot 16 uur en na 18 uur), de week of het weekend. Dit geldt voor alle afstanden en voor enkele of heen- en terugreizen.
Naast die vaste korting kan je een extra voordeelkaart aankopen. Zo’n kaart kost voor 65-plussers 4 euro per maand of 32 euro per jaar en geeft je tijdens de daluren en het weekend recht op nog eens 40% extra korting, bovenop de vaste 40% korting voor 65-plussers. Bovendien zorgt die kaart ervoor dat je als 65-plusser recht hebt op een maximumtarief van 5,5 euro per enkele rit. Ongeacht de afgelegde afstand of het tijdstip van je reis.
De NMBS legt echter ook een minimumtarief van 2,5 euro per enkele rit vast. Je kan dus voor een retourticket nooit minder dan 5 euro betalen.
De ‘Kaart Grote Gezinnen’ verdwijnt. Die kaart gaf gezinnen met minstens drie kinderen ‘levenslang’ recht op korting. Ook ‘Multi’ kaarten verdwijnen. Daarmee kon je 10 vrije of vaste trajecten afleggen aan een vast tarief.
We geven enkele voorbeelden
Kan jij nog volgen? We maakten, op basis van de info die we nu al hebben, enkele simulaties die het verschil tussen het huidige seniorenticket en de nieuwe tarieven verduidelijkt:
Simulatie 1: Carine wil als 65-plusser een daguitstap naar zee maken. Ze reist hiervoor van Aalter naar De Panne (70 km). Dit doet zij tijdens de daluren: ze vertrekt in Aalter om 9.30 uur en keert terug om 19 uur vanuit De Panne. Carine reist op dezelfde dag heen en terug. Ze reist regelmatig met de trein en is in het bezit van een voordeelkaart. In het nieuwe systeem betaalt Carine 30 euro (2 x 15 euro) standaardticket. Met de 40% korting voor 65-plussers wordt dit 18 euro. Omdat Carine reist tijdens de daluren telt haar voordeelkaart en krijgt zij nogmaals 40% korting op die 18 euro. Daardoor betaalt Carine in totaal 10,8 euro. Dat is 2,30 euro duurder dan het seniorenticket, wat haar 8,50 euro kost. De aankoopkost van 4 euro per maand of 32 euro per jaar voor de voordelenkaart is nog niet meegerekend in dit voorbeeld. Het exacte voordeel dat je hiermee verkrijgt is trouwens afhankelijk van hoe regelmatig je de trein neemt. |
Simulatie 2: Ilyas woont in Eeklo en heeft een doktersafspraak in UZ Brussel te Jette (77 km). Hij heeft geen mantelzorger die hem met de auto kan brengen dus is hij op het openbaar vervoer aangewezen. Om 12 uur moet Ilyas in UZ Brussel zijn. Hij keert diezelfde dag terug. Ilyas kan via een overstap in Gent in Brussel-Noord geraken. Daar neemt hij de bus naar het UZ in Jette. Omdat Ilyas anders nooit met de trein reist, schaft hij geen voordelenkaart aan. In het nieuwe systeem betaalt Ilyas 30 euro (2 x 15 euro) voor een standaardticket. Met de 40% korting voor 65-plussers wordt dit 18 euro. Dat is 9,50 euro duurder dan het seniorenticket, wat hem 8,50 euro kost. Als Ilyas toch beslist een voordelenkaart te kopen voor één maand voor 4 euro, dan heeft hij toch recht op bijkomende korting. Dan betaalt hij het maximumtarief van 11 euro heen en terug. Samen met de aanschaf van de kaart komt dat dus in totaal op 15 euro. Als niet-frequente treingebruiker moet hij hiervan dan wel op de hoogte gebracht worden. |
Simulatie 3: Julien woont in Diksmuide. Voor vergaderingen bij de Vlaamse Ouderenraad, waar hij vrijwilliger is, reist hij tijdens de daluren regelmatig met de trein naar Brussel (80 km). Julien koopt zijn tickets via de app van de NMBS op zijn smartphone. Hij schafte bovendien de voordelenkaart aan omdat hij vaak de trein neemt. In het nieuwe systeem betaalt Julien 43,20 euro (2 x 21,6 euro) voor een standaardticket. Met de 40% korting voor 65-plussers wordt dit 25,92 euro. En omdat Julien reist tijdens de daluren telt zijn voordeelkaart die hem nog eens recht geeft op 40% korting. Daardoor zou Julien in totaal 15,56 euro betalen. Maar er is nog een bijkomend voordeel waardoor de prijs nog daalt: wie met een voordeelkaart reist, betaalt maximaal 5,5 euro voor een enkele treinreis. Julien zal dus 11 euro betalen voor de rit heen en terug. Dat is 2,50 euro duurder dan het seniorenticket. De aankoopkost van 4 euro per maand of 32 euro per jaar voor de voordelenkaart is nog niet meegerekend in dit voorbeeld. Het exacte voordeel dat je hiermee verkrijgt is trouwens afhankelijk van hoe regelmatig je de trein neemt. |
Simulatie 4: Lucille past regelmatig op de kleinkinderen. Hiervoor neemt zij in de daluren frequent de trein van Wijgmaal naar Mechelen (25 km) en terug. In het nieuwe systeem betaalt Lucille 9,80 euro (2 x 4,90 euro) voor een standaardticket. Met de 40% korting voor 65-plussers wordt dit 5,88 euro. Dat is 2,62 euro goedkoper dan het seniorenticket, wat haar 8,50 euro kost. Lucille was echter niet op de hoogte van de voordelenkaart. Indien een medewerker aan het loket haar daarvan zou ingelicht hebben, en Lucille de kaart zou aanschaffen, had ze recht op nog eens 40% korting extra. MAAR door de minimumprijs van 2,5 euro per rit, zou Lucille alsnog 5 euro retour betaald hebben. |
Hoe kijkt de Vlaamse Ouderenraad naar het nieuwe voorstel van de NMBS?
Het huidige seniorenticket is duidelijk, transparant en betaalbaar: je koopt voor een vaste prijs een biljet aan, stapt vanaf 9 uur op de trein en je reist op dezelfde dag terug. Het nieuwe tariefsysteem is hopeloos complex: ondanks het feit dat je als 65-plusser recht hebt op de standaardkorting van 40% én je eventueel een kortingskaart kan aanschaffen om nog extra korting te verkrijgen, moet je als reiziger wel heel wat uitzoeken.
Je moet ten eerste bekijken of je als 65-plusser meer voordeel haalt uit het feit dat je net voor de spitsuren of juist tijdens de spitsuren vertrekt. Vervolgens moet je berekenen of je effectief voordelen uit die kortingskaart kan halen, afhankelijk van hoe frequent je de trein neemt die maand of dat jaar. Als de omstandigheden gunstig zijn om beide kortingen te combineren, kan dit is sommige gevallen financieel voordelig uitdraaien. Vooral als je frequent kortere afstanden doet. Maar om dat allemaal te weten, moet je als oudere reiziger dus van heel wat zaken op de hoogte zijn en steeds de toetsing doen met jouw specifieke reisplan. De Vlaamse Ouderenraad vreest dat veel mensen net méér zullen betalen, zeker zij die niet of onvoldoende geïnformeerd zijn.
Extra ondersteuning via de loketten is daarom zeker geen overbodige luxe. Doorheen de jaren snoeide de NMBS echter ook daarin – slechts 91 van de ruim 550 stations hebben nog een loket – en reizigers moeten zich steeds vaker behelpen via automaten en de app. Zeker nu er heel wat wijzigingen aankomen en de complexiteit groter wordt, zijn voldoende aanspreekpunten essentieel om de nodige informatie te geven over (de meest interessante) tickets en kortingskaarten.
We betreuren ook dat de NMBS het voorstel van verschillende ouderenverenigingen en de Vlaamse Ouderenraad negeert om een voordelig jaarabonnement in te voeren. Dit bestaat wel bij andere vervoersmaatschappijen en zou toegepast kunnen worden op alle openbaar vervoer in België. Bovendien zou dit zou een tarief- en ticketintegratie met die andere aanbieders van openbaar vervoer ten goede komen en alvast bijdragen tot een duidelijker systeem.
Ouderen hebben nood aan toegankelijke, betaalbare en gebruiksvriendelijke verplaatsingsoplossingen. Zo kunnen ze hun sociale leven voortzetten en participeren aan de samenleving. Zeker ouderen die minder goed ter been zijn en voor wie de fiets, de auto of deelsystemen geen optie zijn, hebben slechts een beperkt aantal alternatieven. Daarnaast heeft niet elke 65-plusser een breed netwerk om beroep op te doen om hen ergens naartoe te brengen. Het complexe tariefsysteem dat de NMBS invoegt, lijkt voor veel ouderen een enkeltje richting vervoersarmoede.
De Vlaamse Ouderenraad volgt het nieuwe tariefsysteem van de NMBS op de voet. Deze pagina krijgt bij nieuwe informatie steeds een update.