Waarom de vergrijzing in ontwikkelingslanden meer aandacht verdient

Waarom de vergrijzing in ontwikkelingslanden meer aandacht verdient

Waarom de vergrijzing in ontwikkelingslanden meer aandacht verdient

Niet alleen de Westerse landen vergrijzen, zo blijkt uit cijfers van de bevokingsdivisie van de Verenigde Naties (VN). Vooral in ontwikkelingslanden neemt het aantal ouderen in verhouding enorm toe. Recent lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een actieplan om landen voor te bereiden op de vergrijzingsgolf die eraan komt. Maar ondanks de signalen van de WHO en de VN blijft de vergrijzing in ontwikkelingslanden nog te sterk onder de radar, zo vinden de Vlaamse Ouderenraad, de Vlaamse ouderenverenigingen en ontwikkelingsorganisaties Wereldsolidariteit, FOS en Trias. Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad, schreef naar aanleiding van 1 oktober 2018, de internationale dag van de ouderen een opiniestuk voor MO*Magazine.

Ouderenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties pleiten voor een grotere sense of urgency rond de vergrijzing in ontwikkelingslanden. “We verwachten een verdrievoudiging van het aantal ouderen in tal van ontwikkelingslanden op amper 30 jaar tijd”, zo stellen de organisaties op basis van cijfers van de Verenigde Naties. “We moeten de handen dringend sterker in elkaar slaan om hen kwalitatieve gezondheidszorg te kunnen bieden.”

Je kan het opiniestuk met concrete voorbeelden uit het Zuiden hier lezen.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in het thema en wil je meer weten? Dan kan je ons volledig beleidsdossier raadplegen op www.vlaamse-ouderenraad.be/1oktober.

Beleidsdossier 1 oktober 2018 - internationale dag van de ouderen
Download PDF