3 termen waar we allergisch aan zijn

3 termen waar we allergisch aan zijn

3 termen waar we allergisch aan zijn

bejaarden

De beeldvorming van ouderen, daar zijn we als Vlaamse Ouderenraad extra alert voor. In beelden die we zien passeren, maar ook in het taalgebruik. Zo zijn er enkele termen waar we allergisch aan zijn. We leggen uit waarom we deze woorden de wereld uit willen.

Bejaarden

Dit is een verouderde term die een grote connotatie heeft met aftakeling en zorgbehoevendheid, en geeft mensen het gevoel van afgeschreven te zijn.

Onze oudjes

De term ‘oudjes’ gebruiken we niet omdat hij betuttelend en infantiliserend is. Ouderen zijn geen kindjes, gebruik dus geen verkleinwoorden om hen te omschrijven. En ze zijn al helemaal niet ‘van ons’.

Rusthuis

De officiële term is woonzorgcentrum. Het is een plek waar mensen wonen en leven, vriendschappen opbouwen, contact hebben met de buurt, activiteiten beleven, en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om die reden spreek je trouwens ook beter niet over ‘bedden’, wanneer je het over kamers of bewoners van woonzorgcentra hebt.

Vul ons lijstje aan!

En jij? Welke woorden die gelinkt zijn aan ouderen zie je liever verdwijnen? Bijvoorbeeld in on- en offline media, in reclame, of misschien wel in overheidsinformatie? Waar stoor je je aan en waarom?

Laat het ons hieronder weten.

PLAATS EEN REACTIE

Johan Vercaigne 8 april 2022 | 17:05

ik vind dementen of dementerende(n) een ramp. Gelukkig is er ook wat tegenwind, maar ik blijf het lastig hebben. Je spreekt toch ook niet over autisten enzo? Goed dat jullie daar aandacht aan besteden. Groet van Johan.

john de wit 8 april 2022 | 17:12

Ik zie niets verkeerd aan deze termen. Termen veranderen is vaak een windscherm om slechte praktijken niet te moeten veranderen.

Jef Geudens 8 april 2022 | 17:15

Wat de term Rusthuis betreft: Als je zo'n kamer ziet, valt vooral het grote bed op. In een 2-persoonskamer (voor een koppel ouderen) rest bijna niks meer dan een tafeltje en 2 stoelen. 'Woon' daar maar in! Niet meer over 'bedden' spreken zal deze concrete situatie echt niet veranderen.

Wilfried 8 april 2022 | 17:36

ik hou niet van de term 'bejaarden'.
Ook na vele jaren kan men zich nog altijd jong genoeg voelen. Ik krijg er tevens een ongemakkelijk gevoel bij.
mvg
Wilfried

Wilfried 8 april 2022 | 17:39

Maar ik zou ook liever spreken over 60+ , 70+, 80+ dan over senioren.

joan 8 april 2022 | 18:59

risico persoon; het is niet omdat je boven de 65 bent dat je daar bij hoort ! Men kan nog kern gezond zijn ..zelfs op 95 kan het zijn dat je gezond door het leven wandelt.

Roland Rotsaert 8 april 2022 | 19:36

Ik ben NIET allergisch voor 'bejaarden' en 'rusthuis'. Dat zijn korte, duidelijke termen die iedereen begrijpt. Eufemismen en ingewikkelde omschrijving die dan moeten afgekort worden veranderen uiteindelijks niet aan de realiteit.

Gerda Vos 11 april 2022 | 8:29

Volledig mee eens! De term bejaarden dekt volledig de lading. Je verzetten tegen zulke term betekent eigenlijk dat je het ouder worden niet aanvaardt en dat is nu net het probleem in onze maatschappij. Dit woord zegt niks over al dan niet zorgbehoevend zijn, het zegt eenvoudig weg dat je al wat jaren op de teller hebt staan, wat een feit is.

terryn 12 april 2022 | 9:52

Groot gelijk, een oudje wordt niet jonger omdat hij ineens bejaarde, senior, of what effer genoemd wordt.

Nel Rosiers 8 april 2022 | 19:46

Van Baby tot twintiger ben je eerst: peuter - kleuter - kind, jongere, tiener. Vanaf een bepaalde leeftijd ben je alleen maar oud.
Middelbare leeftijd: ok, maar waarom naast Senior ook niet Nestor: het duidt op een zeer hoge leeftijd, maar geeft ook een teken van respect weer.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Categorie