Belangrijkste Ouderenweek ooit wegens komende Covid winter

Belangrijkste Ouderenweek ooit wegens komende Covid winter

Volgende week is er naar jaarlijkse traditie de Ouderenweek. Middenin de tweede coronagolf kan deze editie uiteraard niet doorgaan zoals andere jaren. Toch zou ze wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden kunnen zijn. Gezien de vele uitdagingen zet de Vlaamse Ouderenraad dit jaar het mentaal welzijn van ouderen centraal. De Ouderenraad roept op om initiatieven die het sociaal contact van en met ouderen bevorderen, extra in de kijker te zetten. Zij maken het verschil.

Ongewone Ouderenweek

Dit jaar ziet de Ouderenweek er anders uit. Geen fysieke bijeenkomsten, geen volle activiteitenkalender, geen feestelijke maaltijden, ... Covid-19 zet een domper op de feestvreugde. "De omstandigheden zijn buitengewoon en het virus kan ons dan misschien wel in ons kot houden, het kan ons niet beletten om ouderen extra in de kijker te zetten tijdens hun week", zegt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad."Nog meer dan anders moeten we er nu voor de oudere generaties zijn. De dagen worden steeds korter, kouder en donkerder. Elk jaar opnieuw breekt er rond deze periode een golf van eenzaamheidsgevoelens aan. Het virus waarmee we al maanden moeten omgaan, versterkt die gevoelens alleen maar", aldus Vandenweghe. De Vlaamse Ouderenraad roept daarom op om tijdens de Ouderenweek extra aandacht te hebben voor het welzijn van de ouderen in je buurt.

Kopzorgen

Met de recent gelanceerde campagne Kopzorgen Verdienen Zorg wil de Vlaamse Ouderenraad duidelijk maken dat iedereen iets kan betekenen voor een ander. "We kunnen allemaal een luisterend oor bieden aan de kopzorgen van ouderen. Dus grijp deze Ouderenweek aan om meer dan ooit stil te staan bij de de ouderen om je heen", klinkt het bij de Ouderenraad. "Om te kunnen volhouden, hebben we elkaar nodig. Zet je radar op scherp en kijk wie van je oudere kennissen, vrienden, familieleden of buren nood hebben aan een babbel, een raambezoek, een telefoontje, een wandeling, een kaartje in de bus of een virtuele knuffel."

Vlaamse Ouderenraad vraagt initiatieven te delen

De vele initiatieven die genomen worden om ouderen 'dicht' bij elkaar te blijven brengen, mogen meer in de kijker gezet worden. De Ouderenweek is daarvoor een uitgelezen moment. De Ouderenraad doet daarom een oproep: "Organisaties, verenigingen, dienstencentra, ouderenraden, ... die verbindende initiatieven opzetten, maken het verschil en mogen daar trots op zijn. Wij vinden dat ze daarmee mogen uitpakken", stelt Vandenweghe enthousiast.Steek jij ouderen een hart onder de riem of organiseer je veilige activiteiten om ouderen toch te verbinden? Laat het weten aan de Ouderenraad. De organisatie wil met een bundeling van de initiatieven laten zien dat solidariteit een tegengif is voor het virus. Zowel recente als al langer lopende initiatieven deel je op sociale media door #ouderenweek te gebruiken of door een mail te sturen naar veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be.De Ouderenweek loopt dit jaar van 16 tot 22 november.