Tele-Onthaal blikt terug op hun oproepen na één jaar corona. De hulplijn beantwoordde een recordaantal oproepen. Nog nooit eerder was er zo een grote nood aan een luisterend oor, zowel bij jongeren als ouderen. Er was een veroudering merkbaar aan de telefoon en een verjonging aan de chat. Met 42,1% meer gesprekken over eenzaamheid dan in 2019.
Toename aantal oproepen stijgt met leeftijd
Opvallend bij de groep ouderen is dat het aandeel in de groep 80-plus het aanzienlijkst steeg, met een toename van 42,6% oproepen. In de groep 70-79 was er een toename van 25,9%. In de groepen 60-69 en 50-59 steeg dat respectievelijk met 15,5% en 10,3%.
Bij de covidgerelateerde gesprekken was bovendien 65% van alle oproepers alleenwonend.
Impact van het wegvallen van gewone activiteiten en sociale contacten
Het wegvallen van gewone activiteiten en sociale contacten, zorgt voor eenzaamheidsgevoelens. Ook bij ouderen die voorheen minder kwetsbaar waren. En ook bij jongeren valt dat zwaar.
In het bijzonder werden de gevoelens van eenzaamheid versterkt bij mensen die over een beperkt netwerk beschikken. Door hun kleine netwerk kunnen zij niet aan ‘bubbels’ doen. Het thema eenzaamheid komt dan ook opvallend meer aan bod dan in 2019. De toename van dit thema is het hoogst bij de 70-plussers en in de groep alleenwonenden.
“Het cement tussen mensen dreigt soms af te brokkelen door de aanhoudende pandemie, waardoor het gemis steeds groter wordt en de sociale cohesie kleiner. Maar het is hoopvol als mensen hun gevoelens kunnen delen en hun nood durven uit te spreken. Dat ‘praten helpt’, heeft tijdens deze crisis meer en meer aan belang gewonnen.”
Tele-Onthaal
Meer informatie
Bekijk hier alle jaarcijfers van Tele-Onthaal.
Bel 106 of chat met Tele-Onthaal
Wil je je verhaal kwijt of heb je hulp nodig?
- Bel 24 op 24, 7 op 7 gratis en anoniem naar 106.
- Of chat via tele-onthaal.be. Dat kan elke avond van 18 tot 23 uur. Op woensdag en zondag kan dat al vanaf 15 uur.