Onderzoek toont aan: Minder COVID-19-besmettingen en overlijdens in WZC met kleine leefgroepen

Onderzoek toont aan: Minder COVID-19-besmettingen en overlijdens in WZC met kleine leefgroepen

Onderzoek toont aan: Minder COVID-19-besmettingen en overlijdens in WZC met kleine leefgroepen

kleine leefgroep

Woonzorgcentra met kleine leefgroepen en vaste zorgteams hebben de coronapandemie beter doorstaan dan woonzorgcentra met grote leefgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, de Radboud Universiteit en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De onderzoekers deden een bevraging bij 318 woonzorgcentra. De Vlaamse Ouderenraad was betrokken bij het onderzoek.

Een derde meer besmettingen in grote leefgroepen

Uit de cijfers blijkt dat er ongeveer een derde meer besmettingen was in woonzorgcentra met grote groepen (meer dan 32 bewoners) dan in wooncentra met kleine groepen (minder dan 17 bewoners). In woonzorgcentra met kleine leefgroepen ging het gemiddeld om 17,5% besmettingen, in woonzorgcentra met grote leefgroepen was dit 27,5%.

Bovendien was het aantal overlijdens na een COVID-19-infectie veel lager in woonzorgcentra met kleine leefgroepen. In de kleinere leefgroepen overleed één op veertig (2,5%) bewoners. In de woonzorgcentra met grote leefgroepen lag dat aantal maar liefst één op twintig (5,1%). 

“We hadden een effect verwacht, maar de duidelijkheid van de cijfers verbaasde ons."

Lander Vermeerbergen van de KU Leuven en de Radboud Universiteit op VRT NWS

“De resultaten zijn helder”, zegt Lander Vermeerbergen van de KU Leuven en de Radboud Universiteit op VRT NWS. “We hadden een effect verwacht, maar de duidelijkheid van de cijfers verbaasde ons."

Impact van huiselijkheid en gezelligheid

Het virus had minder kans om binnen te treden in kleinere leefgroepen. Omdat de groepen huiselijker en gezelliger zijn dan de grote leefgroepen, en dus minder bewoners tellen, komen zij minder met andere mensen in contact en is de besmettingskans kleiner.

Impact van vaste zorgteams

Woonzorgcentra waar vaste, multidisciplinaire zorgteams zorg verlenen aan één leefgroep, hadden een kwart minder besmettingen dan woonzorgcentra waar zorgteams instaan voor meerdere leefgroepen. Het virus kon er zich minder gemakkelijk verspreiden van de ene naar de andere leefgroep.

Het werken met vaste zorgteams heeft bovendien het voordeel dat de medewerkers de bewoners beter kennen. Volgens de onderzoekers kunnen zij daardoor korter op de bal spelen bij een mogelijke COVID-19-uitbraak.

Onderzoekers pleiten voor meer middelen voor woonzorgcentra

Tijdens de coronapandemie werkte 40% van de bevraagde woonzorgcentra met kleinere leefgroepen en 80% met vaste zorgteams. Nu de coronapandemie is gaan liggen, werken veel woonzorgcentra zoals voorheen: met grote leefgroepen en wisselende zorgteams. De onderzoekers pleiten daarom voor meer middelen en personeel. Die kunnen woonzorgcentra inzetten om te blijven profiteren van de voordelen van kleinere leefgroepen en vaste zorgteams.

Meer informatie

Meer weten over het onderzoek? Je kan de samenvatting en het volledige rapport hier raadplegen.

Toegevoegd op 2 december 2022