Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd (in onze woonzorgcentra)?

Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd (in onze woonzorgcentra)?

Hoeveel mensen zijn er al gevaccineerd (in onze woonzorgcentra)?

vaccinatieteller

Als je wil weten hoeveel Vlamingen er al een vaccin kregen tegen het coronavirus, kun je de online vaccinatieteller raadplegen. Maar wist je dat er ook een aparte webpagina is waar je de vaccinaties in de woonzorgcentra op de voet kan volgen? We vertellen je alles over de huidige stand van zaken in de woonzorgcentra.

Bijkomende gegevens voor Vlaamse woonzorgcentra

Alle toegediende vaccins in België worden geregistreerd in Vaccinnet. Daarbovenop moeten de Vlaamse woonzorgcentra via een andere registratietool een aantal bijkomende gegevens registreren. Daardoor krijgen we een precies overzicht van het aantal gevaccineerde bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra.

Het agentschap Zorg en Gezondheid laat weten dat er vanaf 1 februari nog 18 woonzorgcentra zijn waar er nog voor de eerste keer gevaccineerd moet worden, wat neerkomt op 1 582 bewoners. In 53 woonzorgcentra moeten er in totaal nog 4 895 persoonsleden hun eerste dosis krijgen.

De woonzorgcentra waar er nog niet voor de eerste keer gevaccineerd is, hadden te kampen met een uitbraak. Volgens de regels moet een woonzorgcentrum namelijk twee weken COVID-vrij zijn alvorens er gevaccineerd kan worden.

Hoge vaccinatiegraad bewoners

De cijfers van deze zelfregistratie door de woonzorgcentra tonen dat de vaccinatiegraad bij de bewoners bijzonder hoog is. Slechts bij 5,1% van de bewoners van de woonzorgcentra waar de vaccinatie al van start ging, kon er geen vaccin toegediend worden.

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo krijgen bewoners in een palliatieve situatie geen vaccin toegediend. En ook omwille van bepaalde medische redenen kan het toedienen van een vaccin niet aangewezen zijn. Opvallend, amper 1% van de bewoners weigerde het vaccin.

Andere regio’s

De voortgang van de vaccinaties in Brussel en Wallonië kun je volgen op de website van Sciensano. Daar vind je ook de algemene cijfers voor België.

Meer informatie

Wil je weten hoe het nu weer zat met de volgorde en de timing van de vaccinatiestrategie? Lees hier ons handig artikel.