Hittegolf zorgt voor meer overlijdens in woonzorgcentra

Hittegolf zorgt voor meer overlijdens in woonzorgcentra

Hittegolf zorgt voor meer overlijdens in woonzorgcentra

ouderen wandelen in woonzorgcentrum

Tijdens de hittegolf piekte het aantal overlijdens in de woonzorgcentra, dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Slechts 2% van die overlijdens wordt verklaard door een bevestigde of vermoedelijke Covid 19-besmetting. Het merendeel had een andere oorzaak. Hoewel de hittegolf niet officieel geregistreerd wordt als doodsoorzaak, is de kans groot dat de hitte leidde tot de toename van het aantal overlijdens.

Aantal overlijdens

Naar aanleiding van de coronacrisis bezorgen de woonzorgcentra dagelijks een update van het aantal overlijdens en de vermoedelijke doodsoorzaak aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij publiceren deze cijfers en maken een vergelijking met het gemiddeld aantal overlijdens tijdens de voorbije jaren (2014-2018). Het aantal overlijdens ligt duidelijk hoger dan gemiddeld.

Ouderen kwetsbaar voor hitte

Elk jaar leiden hittegolven tot oversterfte in de bevolking. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor de extreem hoge temperaturen. Niet alleen heeft de hitte een negatieve invloed op hart- en ademhalingsproblemen, ouderen zijn ook meer kwetsbaar voor hittestress. Zeker bij ouderen die in woonzorgcentra wonen is dit een reëel risico. Onder meer omdat de bewoners vaak al meerdere onderliggende aandoeningen hebben, maar ook omdat ze een verminderd dorstgevoel hebben en omdat hun lichaamstemperatuur minder efficiënt geregeld wordt.

Om ouderen in woonzorgcentra zo veel mogelijk te beschermen wordt tijdens hittegolven het gezondheidsplan ‘Warme Dagen’ geactiveerd.