Onderzoek: De invloed van bewegen op corona én vaccinatie

Onderzoek: De invloed van bewegen op corona én vaccinatie

Onderzoek: De invloed van bewegen op corona én vaccinatie

bewegen corona

We weten dat bewegen goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Toch doen we het vaak nog te weinig, ook tijdens de pandemie. Nu blijkt uit een internationale studie dat voldoende beweging de kans op sterfte door infectieziekten, zoals COVID-19, met 37% verkleint.

Minder kans op COVID-19

Recent verschenen nieuwe straffe inzichten in de ‘systematische review’ onder leiding van Glasgow Caledonian University, mede uitgevoerd door onder andere de Universiteit Gent. Volgens de onderzoekers zou regelmatig bewegen samengaan met 31% minder kans op infectieziekten, zoals COVID-19, en een kleiner risico op sterfte van 37% door infectieziekten.

Bovendien zou bewegen een positief effect hebben op de vaccinatie. Personen die regelmatig bewegen, hadden een hogere concentratie van antilichamen in het bloed na een vaccinatie, in vergelijking met fysiek inactieve personen. Ook bij ouderen werd dat vastgesteld.

Oproep aan overheden

De onderzoekers zijn door deze resultaten zeer duidelijk: “Beleidsmakers moeten nu prioriteit maken van veel meer bewegingspromotie en meer bewegingskansen voor iedereen. De studies geven sterke indicaties dat beweging onze weerstand tegen pandemieën vergroot en vaccinatiecampagnes versterkt.”

Ook het Vlaams Instituut Gezond Leven onderschrijft die oproep: “Maak van beweging nú een topprioriteit!”

Lees de bevindingen van de onderzoekers in dit artikel van Gezond Leven.

Zelf meer bewegen?

Zin om te gaan bewegen maar heb je ondersteuning nodig dan kan je terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach zal samen met jou een beweegplan op maat opstellen zodat jij meer kan bewegen, op jouw eigen tempo.

Categorie