De coronacrisis zorgde voor een digitale versnelling, maar het was er één met twee snelheden. Dat blijkt uit de dertiende editie van de Digimeter. Het rapport van imec over het mediabezit en -gebruik in Vlaanderen waarschuwt voor de toenemende kloof tussen wie vlot digitaal actief is en de groeiende groep mensen die dit niet kunnen of voor wie het te snel gaat.
Digitale versnelling, maar …
De Digimeter bevestigt dat er in het afgelopen lockdownjaar nog een toename is geweest qua mediagebruik. 50% van de Vlamingen heeft vandaag toegang tot een betalende streamingdienst, het dagelijks gebruik van sociale media en chatapps steeg naar 84%, twee op drie Vlamingen deed online aankopen en een kwart van de Vlamingen betaalde contactloos. Het rapport toont echter ook aan dat niet iedereen er even goed in slaagde de digitale versnelling te volgen.
Geen toegang voor iedereen
Hoewel 95% van de respondenten aangeeft toegang te hebben tot een computer en er in quasi alle huishoudens minstens één ‘slim’ toestel aanwezig is, betekent dit niet dat iedereen op huishoudelijk niveau ook volop digitaal kan functioneren en participeren.
5% van de bevraagden verklaart met een tekort aan toestellen of schermen te zijn geconfronteerd tijdens de lockdown en 4% moest minstens wekelijks via vrienden of publieke plaatsen gebruik maken van een computer en/of internetverbinding. Voor meer dan 1 op 5 Vlamingen met een laag inkomen zijn internet- en mobiele internetabonnementen een te zware last op het budget.
Onvoldoende vaardigheden
44% van de respondenten verklaart moeilijkheden te ervaren bij het omgaan met technologieën. Bij de bevraagde 65-plussers loopt dit percentage op tot 73%. 26% van de respondenten vermijdt digitale toepassingen omdat ze er niet mee vertrouwd zijn en 47% van hen vreest de meest voorkomende problemen met digitale toepassingen niet te kunnen oplossen. Bij de bevraagde 65-plussers was dit respectievelijk 40% en 70%.
14% van de respondenten gaf aan er geen vertrouwen in te hebben om digitale vaardigheden te kunnen leren. Bij de 65-plussers loopt dat op tot 27%. Ook bij vaardigheden om digitaal te shoppen of te betalen zien we een versnelling met twee snelheden. 7% van de Vlamingen vindt online geld overschrijven moeilijk en 19% vindt het lastig om online een bankrekening bij te houden. 63% van de bevraagde 65-plussers shopt zelden tot nooit online.
Haat-liefde-verhouding
1 op de 4 respondenten gaf aan zich niet comfortabel te voelen bij de plotse ommezwaai naar meer digitale en online toepassingen. Opvallend is dat dit bij de jongeren en bij de 65-plussers zelfs 30% is.
Hoewel de meerderheid van de Vlamingen positief staan ten opzichte van technologie, worstelen we met enkele paradoxen. Zo is het balanceren tussen de voordelen en de afhankelijkheid van onze smartphone en sociale media, maar ook het genot van een ruime waaier aan nieuwsbronnen versus de gevaren van desinformatie. Of het gebruiksgemak van datagedreven diensten, maar toch de bezorgdheid over onze privacy, veiligheid en de controle over onze persoonlijke data.
Die worsteling maakt dat niet iedereen volledig overtuigd is van het gebruik van alle technologische vernieuwingen.
Meer info
Lees het volledige rapport op de website van imec.