Digimeter 2021: 1 op 3 Vlamingen vindt digitalisering moeilijk

Digimeter 2021: 1 op 3 Vlamingen vindt digitalisering moeilijk

Digimeter 2021: 1 op 3 Vlamingen vindt digitalisering moeilijk

digimeter

Voor 1 op 3 Vlamingen is omgaan met digitale technologieën nog steeds niet gemakkelijk. Dat blijkt uit de laatste editie van de Digimeter. Het rapport van imec over het mediabezit en -gebruik in Vlaanderen toont bovendien aan dat ouderen in 2021 nog vaak met digitale moeilijkheden kampten. Toch zien we ook enkele positieve tendensen.  

Voorafje: ook 74-plussers namen deel aan het onderzoek

Dankzij een samenwerking met het Rijksregister en via panels kan de Digimeter uitpakken met een representatieve steekproef, ook voor de leeftijdscategorie boven de 74 jaar. Dit laat toe om de blinde vlek voor dit deel van de bevolking weg te werken. Zo zijn er binnen de groep van 65-plussers op sommige vlakken duidelijke verschillen op te merken tussen de 74-plussers en de iets jongere ouderen.

Vast toestel versus mobiel internet

De digitale versnelling gaat hand in hand met een versneld afscheid van oudere technologie. Zo beschikt nog maar de helft van de respondenten over een vaste telefoon. Bij ouderen zien we wel nog vaak een vast toestel: 3 op 4 65-plussers hadden er in 2021 nog eentje, en bij 74-plussers loopt dit nog op tot 83%.

Ouderen hebben daarentegen opmerkelijk minder vaak mobiel internet. Gemiddeld beschikt 9 op 10 Vlamingen hierover. Bij de 65- tot 73-jarigen gaat het om 81,6%, maar bij de 74-plussers daalt de toegang tot mobiel internet naar 65%.

Smartphone en sociale media

Maar liefst 93% van alle respondenten gebruikte in 2021 wekelijks een smartphone. Dit geldt bij 65-plussers in 4 op de 5 gevallen. Bij 74-plussers gaat het om 3 op 4 personen.

Facebook is het populairste sociale mediakanaal bij ouderen: bij alle 65-plussers maken 3 op 5 mensen er wekelijks gebruik van. Bij WhatApp sluiten de 65- tot 73-jarigen met 70% meer aan bij het gemiddelde wekelijkse gebruik (79%) dan de 74-plussers (52%).

Digitale vaardigheden

Onder 74-plussers vinden 3 op 4 personen het moeilijk om om te gaan met digitale technologieën of om de meest voorkomende digitale problemen op te lossen. Bij de leeftijdscategorie tussen 65 en 73 jaar vinden 2 op de 3 respondenten dit moeilijk.

De gebruiksvriendelijkheid van digitale toepassingen en websites blijkt ook cruciaal. Van de 74-plussers ervaart 3 op 5 moeilijkheden wanneer de lay-out of werking van een app, website of computerprogramma verandert. Bij 65- tot 73-jarigen gaat het om 2 op 5 personen.

Het gebrek aan vaardigheden of aan vertrouwen om digitale toepassingen te gebruiken, gaat bij veel ouderen ook gepaard met een lagere interesse in digitale technologieën. Het gemiddelde ligt op 78%, maar bij 65-plussers ligt dit op 68%. Meer dan de helft van de 74-plussers vindt het bovendien niet leuk om digitale technologieën te gebruiken.

Van de 74-plussers vindt 2 op 5 niet dat digitale technologieën ons leven makkelijker en comfortabel maken. Bij de 65- tot 73-jarigen zien we andere cijfers: 7 op 10 van hen gaat wel akkoord met de stelling. Bovendien vindt 60% van deze laatste groep het gebruik van digitale technologieën leuk. Dat sluit meer aan bij het gemiddelde van 72%.

Cash betalen blijft populair

De Digimeter 2021 toont aan dat 44% van de 65-plussers nog wekelijks met contant geld betaalt. Met 38,6% ligt ook het gemiddelde maar iets lager. 8 op 10 van de Vlaamse ouderen gebruiken wekelijks hun betaalkaart.

Nieuwere betaalmethodes zijn nog veel minder populair bij hen. 20% van de 65-plussers gebruikt wekelijks een bankapplicatie op de smartphone en 12% scande vorig jaar wekelijks een QR-code met de smartphone. Bij de 74-plussers dalen deze percentages nog naar respectievelijk 16,3% en 5,6%. Voor al wie dit niet doet, is het belangrijk dat ook traditionele manieren om te betalen mogelijk blijven.

Persoonlijk contact aan loketten

Tot slot blijkt uit de Digimeter 2021 dat 1 op 4 van de Vlaamse volwassenen liever langs gaat bij een loket dan zaken online af te handelen. Bij 65-plussers neemt dit toe tot 1 op 3 personen en bij de 74-plussers zelfs om iets meer dan de helft van alle respondenten. De Vlaamse Ouderenraad concludeert dat de overheid moet blijven investeren in alternatieven voor een digitale dienstverlening, en dat voor iedereen die daar nood aan heeft.

Meer informatie

Lees het volledige rapport van de Digimeter op de website van imec.

Toegevoegd op 6 mei 2022