3 op 10 Belgische ouderen beschikt over een basis aan digitale vaardigheden

3 op 10 Belgische ouderen beschikt over een basis aan digitale vaardigheden

3 op 10 Belgische ouderen beschikt over een basis aan digitale vaardigheden

digitale vaardigheden

Terwijl 54% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar minstens over een basis aan digitale vaardigheden beschikt, neemt dit percentage bij de Belgische ouderen tussen 65 en 74 jaar af tot 29%. Dat blijkt uit de ICT-enquête die Statbel, het Belgische Statistiekbureau, uitvoerde voor het jaar 2021. De bevraagde ouderen scoren vooral goed qua communicatieve vaardigheden en informatie- en datageletterdheid, maar veel minder op het vlak van veiligheid en het creëren van digitale content.

Nuances

Helaas worden Belgen die 75 jaar of ouder zijn niet bevraagd voor deze enquête, waardoor er dus een blinde vlek is voor het oudste deel van de bevolking. De enquête richt zich ook enkel op privéhuishoudens, waardoor bijvoorbeeld bewoners van woonzorgcentra niet worden bevraagd. 

Opvallend is dat van de bevraagde ouderen 23% aangeeft geen internetgebruiker te zijn. Dat is bijna 1 op 4. En dat terwijl het toch om relatief jonge ouderen tussen 65 en 74 jaar gaat.

Basisvaardigheden

In dit onderzoek heb je een ‘basis aan digitale vaardigheden’ als je een basiskennis hebt en een opdracht kan uitvoeren op het vlak van informatie- en datageletterdheid, communicatie, digitale creaties, veiligheid en het oplossen van problemen.  Wie meerdere taken kan vervullen, beschikt over ‘meer dan basiskennis’.

Informatie- en datageletterdheid

Bij informatie- en datageletterdheid gaat het om kunnen zoeken naar informatie over goederen en diensten, het zoeken naar informatie in verband met gezondheid, het lezen van online nieuwssites, dagbladen of nieuwstijdschriften of het controleren van online gevonden informatie. 68% van de Belgen tussen 65 en 74 jaar beschikt hier over basiskennis, dat wil dus zeggen dat ze een van deze taken kunnen uitvoeren. 1 op 2 van de oudere respondenten beschikt zelfs over meer dan basiskennis en kan meerdere van de opgesomde taken uitvoeren.

Communicatie

Bij digitale communicatie gaat het over taken zoals het versturen en ontvangen van e-mails, het voeren van videogesprekken, het gebruikmaken van sociale netwerken of het deelnemen aan discussies of online stemmingen. 73% van de Belgen tussen 65 en 74 jaar blijkt hier over een basis aan vaardigheden te beschikken. 50% van hen kan verschillende van deze taken uitvoeren.

Digitale creaties

Digitale creaties kunnen zowel teksten als foto’s, videoclips of geluidsfragmenten zijn, maar ook bestanden en rekenbladen. Uit de enquête blijkt dat 42% van de ouderen tussen 65 en 74 jaar over een basis beschikt om met bepaalde software of tekstverwerking aan de slag te gaan. 24% van de respondenten had meerdere programma’s onder de knie.

Veiligheid

Vaardigheden rond digitale veiligheid variëren. Het gaat onder meer over het controleren of websites waaraan persoonlijke gegevens worden geleverd veilig zijn, het lezen van een privacybeleid, het beperken van de toegang tot bepaalde profielen, inhoud of een geografische locatie en het weigeren van gebruik van persoonlijke gegevens voor reclamedoeleinden. Hier haalt 40% van de bevraagde ouderen minstens een basisniveau en doet 20% meerdere zaken om zich te beveiligen.

Problemen oplossen

Onder deze restcategorie vallen digitale activiteiten, gaande van internetbankieren, over het installeren van software en apps, tot het online kopen of verkopen van goederen of diensten. Op dit vlak haalt 2 op 3 van de oudere respondenten een basisniveau en beschikt 24% over meerdere vaardigheden.

Meer informatie

Het onderzoek vind je terug op de website van Statbel.

Toegevoegd op 1 april 2022