Brief: 'Toegankelijkheidsnormen voor nieuwbouwwoningen en meergezinswoningen nodig'

Brief: 'Toegankelijkheidsnormen voor nieuwbouwwoningen en meergezinswoningen nodig'

Brief: 'Toegankelijkheidsnormen voor nieuwbouwwoningen en meergezinswoningen nodig'

Vlaamse Ouderenraad en NOOZO reageren
toegankelijkheid ouderen

Recent keurde de Vlaamse regering een conceptnota goed waarin ze haar plannen schetst rond de aanpassing van de toegankelijkheidsverordening. Samen met NOOZO, de Vlaamse adviesraad voor personen met een handicap, schreef de Vlaamse Ouderenraad nu een brief als reactie op die conceptnota. We betreuren allebei dat er geen intentie is om die regelgeving te verbreden op het vlak van wonen. 

Toegankelijkheidsverordering?

De toegangankelijkheidsverordering regelt de toegankelijkheid van publiek toegankelijke gebouwen en gemeenschappelijke delen van meergezinswoningen, zoals appartementsgebouwen. Het gaat om een reeks wettelijke afspraken waarmee rekening gehouden moet worden.

Teleurstelling

Samen met NOOZO, de Vlaamse adviesraad voor personen met een handicap, schreef de Vlaamse Ouderenraad nu een brief als reactie op die conceptnota. We betreuren allebei dat er geen intentie is om die regelgeving te verbreden op het vlak van wonen. Het zou bijvoorbeeld aangegrepen kunnen worden om strengere regels voor de toegankelijkheid en aanpasbaarheid van nieuwbouwwoningen en meergezinswoningen te voorzien.

Vlaamse regering, grijp opportuniteiten

De actualisatie van de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid biedt volgens ons een strategische opportuniteit om nog in deze legislatuur aan de slag te gaan. NOOZO en de Vlaamse Ouderenraad vragen de Vlaamse regering om die kans te grijpen. Ze kan zo zorgen voor een ambitieuzer woonbeleid op maat van personen met een beperking en ouderen met ondersteuningsnoden.

Lees de briefBenieuwd naar onze eisen? Je kan onze brief hier lezen.

We bezorgden deze brief aan Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, Bart Somers, Vlaams minister van Gelijke Kansen, Matthias Diependaele minister van Wonen en aan Hilde Crevits, minister van Welzijn en coördinerend minister voor het ouderenbeleid. We vragen hen om in gesprek te gaan.

Categorie