Nieuw advies over Mensenrechteninstituut

Nieuw advies over Mensenrechteninstituut

Nieuw advies over Mensenrechteninstituut

Advies 2022/1 over het voorontwerp van decreet tot oprichting van een Vlaams Mensenrechteninstituut
mensenrechten

Ter voorbereiding van een Vlaams Mensenrechteninstituut, geeft de Vlaamse Ouderenraad advies aan de Vlaamse regering. Daarin uiten we onze bezorgdheden over de plannen die voorliggen.

Vlaams Mensenrechteninstituut

In het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 kondigde de Vlaamse regering aan zich terug te trekken uit het Samenwerkingsakkoord voor  de  oprichting  van  het  interfederaal  Centrum  voor  gelijke  kansen  en bestrijding van discriminatie en racisme - intussen beter bekend als Unia.

Als alternatief voorziet de Vlaamse  regering  de oprichting van  een  Vlaams  Mensenrechteninstituut. Daarin  worden  de  huidige opdrachten van Unia en de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst samengebracht. Ter voorbereiding, vroeg Vlaams Minister van Gelijke Kansen Bart Somers advies aan de Vlaamse Ouderenraad.

Signalen en noden van ouderen

Voor dat advies vertrekken we vanuit de signalen, ervaringen en noden van ouderen op  het  vlak  van gelijke  kansen  en  mensenrechten. We bekijken of de plannen voor de oprichting van het instituut daarop antwoorden bieden.

Lees het volledige advies hier.

Categorie