Vlaams Bouwmeester publiceert inspiratiegids rond samenwonen

Vlaams Bouwmeester publiceert inspiratiegids rond samenwonen

Vlaams Bouwmeester publiceert inspiratiegids rond samenwonen

bouwmeester ouderen wonen

Door verschillende redenen ontstaat het besef dat we het qua woonbeleid over een andere boeg moeten gooien. De Vlaamse overheid bepleit al enkele jaren dat we dichter bij elkaar, compacter en kleiner moeten gaan wonen in bestaande kernen. En de Vlaamse Bouwmeester brengt er nu een inspiratiegids over uit. Daarin bundelt hij samen met andere experten een aantal inzichten. Aan de hand van 19 projecten biedt hij inspiratie voor de realisatie van een toekomstbestendig woonlandschap in Vlaanderen. Ook voor ouderen.

Omslag in onze geesten

"Dat nieuwe samenwonen is een immense opgave en kan maar slagen door een omslag in de geesten. Dichter bij elkaar wonen betekent immers dat je de dingen collectief organiseert", zegt Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs in zijn nieuwe inspiratiegids. Dat wil hij doen door allerlei mogelijke woonvormen in de kijker te zetten.

Cohousing als mogelijke woonvorm, ook voor ouderen

“Nu denken mensen vaak: het is een vrijstaand huis of een appartement. Terwijl er nog zoveel mogelijk is daartussen”, lezen we in de inspiratiegids.

Cohousing is een van de mogelijke woonvormen die aan bod komt in de gids. "Daarbij moeten we niet altijd denken aan jonge gezinnen die gaan samenwonen", zegt Wieërs in De Morgen. Hij verwijst naar een voorbeeld uit Antwerpen. "Daar lag enkele jaren geleden het plan op tafel om ouderen te laten cohousen. Om financiële redenen kwam het project er niet."

Toch vindt Wieërs het nog altijd een goed idee. “Op 90-jarige leeftijd samenwonen is toch beter dan alleen in een verkaveling of de fabriek van een woonzorgcentrum?”, zegt hij. “Eigenlijk zou de overheid daar moeten op inzetten: cohousing voor ouderen."

Geïnteresseerd in de gids?

Je kan 'm hier digitaal raadplegen of gratis een gedrukt exemplaar aanvragen.