Waar maken ouderen zich zorgen over?

Waar maken ouderen zich zorgen over?

Waar maken ouderen zich zorgen over?

Resultaten tiende COVID-19-Gezondheidsenquête
zorgen maken

Terwijl de coronapandemie blijft voortrazen, zijn er ook andere verontrustende kwesties die mensen wakker houden. Dat beseften ook de onderzoekers achter de COVID-19-Gezondheidsenquêtes. Voor de 10e editie kleurden ze buiten de lijntjes en gingen ze op zoek naar welke thema’s ons zorgen baren.

COVID-19 niet langer bovenaan het lijstje

De COVID-pandemie beroert nog steeds de gemoederen. 1 op 5 personen is hier nog zeer tot extreem bezorgd over. Toch staat deze crisis niet langer bovenaan het zorgenlijstje. Heel wat meer mensen maken zich veel tot extreem veel zorgen over de energieprijzen (67,5%), de oorlog in Oekraïne (60%) en de klimaatverandering (43%).

Ouderen liggen meer wakker van energieprijzen en oorlog

Ouderen liggen vooral wakker van de hoge energieprijzen. 69% van de 65-plussers maakt zich hier veel tot extreem veel zorgen over. Ook de oorlog in Oekraïne baart hen zorgen. 69% van de 65-plussers geeft aan zich hier veel tot extreem veel zorgen over te maken, dat is meer dan bij jongere leeftijdsgroepen.

Het omgekeerde zien we met betrekking tot de klimaatverandering. Hoewel 42% van de 65-plussers aangeeft zich hier zorgen over te maken, ligt dit percentage lager dan bij jongvolwassenen. Dit zien we ook terugkomen bij de COVID-pandemie. 18% van de 65-plussers maakt zich veel tot erg veel zorgen dat de pandemie nog lang zal duren, terwijl een kwart van de 18- tot 29-jarigen hier wakker van ligt.

Meer weten

Benieuwd naar het volledige rapport? Dat vind je terug op de website van Sciensano.