Vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Vitamine D

De onderzoeksgroep Frailty in Ageing, verbonden aan de VUB, toonde aan dat vitamine D chronische ontstekingen bij ouderen kan afremmen. Goed nieuws, chronische ontstekingen zijn immers een kwaal die heel wat ouderen treft. Bovendien kunnen ze leiden tot chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en artrose.

Het onderzoeksproces

380 ouderen met een beperkte mobiliteit namen deel aan het onderzoek. Zij werden ingedeeld in twee groepen: de ene groep kreeg voedingssupplementen met vitamine D en een speciaal soort eiwit toegediend, de andere groep nam een placebo (een niet-werkzaam middel) in. Na 13 weken werden beide groepen getest. Uit een vergelijking van deze testresultaten bleek dat de chronische ontstekingen gestegen waren bij de groep die een placebo ingenomen had, terwijl het chronisch ontstekingsprofiel bij de ouderen die het voedingssupplement ingenomen hadden stabiel gebleven was.

Een beknopte beschrijving van het onderzoek vind je terug op de website van de VUB. De details van het onderzoek kan je nalezen in het wetenschappelijk artikel dat verscheen in het tijdschrift Aging clinical and experimental research.

Andere voordelen

Naar de voordelen van de inname van vitamine D en eiwitsupplementen werd al eerder onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat er een positieve impact is op de spiermassa bij ouderen.

Tekort

Ondanks de voordelen hebben ouderen vaak een tekort aan deze voedingsstoffen. Vitamine D vind je terug in vis, maar wordt ook aangemaakt na blootstelling aan UV-zonnestralen. Aangezien er in de wintermaanden minder natuurlijk zonlicht is, wordt soms aan ouderen aangeraden om een supplement vitamine D in te nemen. Eiwitten vind je dan weer in melkproducten, eieren, kippenwit of peulvruchten.