Resultaten vierde ZorgSamen Barometer: impact pandemie op zorgmedewerkers

Resultaten vierde ZorgSamen Barometer: impact pandemie op zorgmedewerkers

Resultaten vierde ZorgSamen Barometer: impact pandemie op zorgmedewerkers

zorgsamen barometer

Voor de vierde keer al peilde de ZorgSamen Barometer naar de impact van de COVID-19-pandemie op het mentaal welbevinden van iedereen die in de zorgsector werkt. Hoewel de enquête al werd afgenomen voor de recente piek in het aantal besmettingen, uitbraken en ziekenhuisopnames, staan heel wat knipperlichten op rood. We nemen je mee in de resultaten.

Psychisch welzijn onder druk

Meer dan de helft van de zorgverleners geeft aan onder druk te staan en zich vermoeid te voelen. Andere negatieve symptomen zijn hyperalertheid (43%), slaaptekort (42%) en zich onvoldoende kunnen ontspannen (35%). Verschillende van deze stressgerelateerde symptomen zijn opnieuw even frequent als tijdens de eerste golf.

Minder angst, meer lichamelijke klachten

Positief is dat zorgverleners zich minder angstig voelen dan tijdens de eerste golf, al is er geen verbetering ten opzichte van de vorige meting in juni. De beschikbaarheid van persoonlijk beschermingsmateriaal heeft een positieve impact. Bovendien zijn de protocollen en veiligheidsprocedures een normaal onderdeel van het werk geworden.

De lichamelijke klachten nemen dan weer toe. Bijna een derde van de deelnemers geeft aan last te hebben van hoofd- en spierpijn. Ook maagproblemen en hartkloppingen komen voor.

Een kwart denkt aan stoppen

Voor de Covid-pandemie dacht minder dan 10% van de zorgverleners eraan om misschien te stoppen met het beroep. Tijdens de eerste meting in april ging het om 16%. En tijdens deze recentste meting geeft bijna een kwart van de zorgverleners aan misschien te willen stoppen. Opvallend is ook dat het niet alleen verpleeg- en zorgkundigen zijn die dit overwegen. Ook andere beroepsgroepen als artsen, denken erover na.

Nood aan ondersteuning

Zorgverleners hebben nood aan ondersteuning. Die zoeken ze het vaakst bij hun partner, collega’s en vrienden buiten de organisatie. Meer dan een kwart van de zorgverleners denkt de komende maanden nood te hebben aan ondersteuning door een psycholoog of een andere professioneel opgeleide ondersteuner.

Vergroten van veerkracht

Deze vierde ZorgSamen Barometer werd afgenomen in de eerste week van oktober. Intussen nam de stress op het terrein terug drastisch toe. Om de veerkracht van de zorgverleners te ondersteunen, is er de website www.dezorgsamen.be. Zorgverleners vinden er vuistregels die helpen bij zelfzorg, webinars en een korte vragenlijst die peilt naar het welbevinden. Ze kunnen er bovendien tips en tricks met elkaar delen en kunnen er terecht voor ondersteuning.

Meer weten?

Surf naar www.dezorgsamen.be voor meer info. Op deze website vind je ook alle resultaten van de ZorgSamen Barometer.