Rapport over architectuur in relatie tot dementie

Rapport over architectuur in relatie tot dementie

Rapport over architectuur in relatie tot dementie

dementie omgeving architectuur

Het World Alzheimer Report 2020 van Alzheimer’s Disease International focust op architectuur in relatie tot dementie. Het rapport maakt een sterk statement dat ontwerpen voor mensen met dementie maar liefst 30 jaar achterloopt op de zorg voor mensen met een beperking. De onderzoekers vragen dus een inhaalbeweging. Ook wordt stilgestaan bij de impact van de COVID-19-pandemie op de huidige en toekomstige architectuur.

Het rapport bestaat uit twee delen, waaronder in het tweede deel 84 casestudy’s van woonomgevingen, dagverzorgings- en woonzorgcentra, ziekenhuizen en openbare gebouwen en ruimtes.

Integratie in dementieplannen

Alzheimer’s Disease International roept in het rapport op om dementievriendelijk ontwerpen op te nemen in de dementieplannen en het zelfs te erkennen als interventie die kan bijdragen aan het welbevinden van mensen met dementie.

In het Vlaamse dementieplan is daar al aandacht voor. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen verdiepte zich al in het thema dementievriendelijke woonomgevingen en de toepassing ervan in Vlaanderen.

Meer informatie

Links naar het rapport (in het Engels)deel 1  en deel 2

Het webinar van Alzheimer’s Disease International over het rapport kan je hier bekijken (in het Engels).