Onderzoek toont de positieve impact van de COVID-19-vaccins

Onderzoek toont de positieve impact van de COVID-19-vaccins

Onderzoek toont de positieve impact van de COVID-19-vaccins

impact covid vaccinatie

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, voerde een onderzoek uit naar de impact van de COVID-19-vaccins. Daaruit blijkt dat er na een vaccinatie een vermindering is van het risico op een infectie en een vermindering van het risico op een ernstige vorm van COVID-19.

Minder ziekenhuisopnames

Dankzij de vaccinaties konden er al zo’n 30.000 ziekenhuisopnames vermeden worden. Dat stelt Sciensano in zijn onderzoek. Het vaccin veranderde ook het profiel van de gehospitaliseerde COVID-19-patiënten doorheen de verschillende coronagolven. Zo werden er tijdens de derde golf, tussen februari en juli dit jaar, minder personen gehospitaliseerd die prioritair gevaccineerd werden. Bijvoorbeeld de bewoners van woonzorgcentra en de oudere bevolkingsgroepen.

Ook tijdens de meting in oktober stelden de onderzoekers vast dat het risico op een ziekenhuisopname verminderd was met 63% bij een volledig gevaccineerde 65-plusser. Het risico op een ernstig ziekteverloop, waardoor een opname op intensieve zorgen nodig is, was verminderd met 75%.

En dat zijn niet de enige conclusies van de onderzoekers. Het vaccin beschermt ook tegen een infectie met het virus. Tussen april en juli 2021 was het risico op een infectie bij volledig gevaccineerde personen tussen de 80% en 90% verminderd.

Afname bescherming gaat bijzonder snel

Sinds juli blijkt de bescherming van het vaccin bij 65-plussers wel afgenomen. De afname van de bescherming gaat bijzonder snel, waardoor volledig gevaccineerde 65-plussers eind oktober nog maar 13% minder kans hadden om besmet te worden met het coronavirus in vergelijking met hun niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten. De onderzoekers zien hier verschillende oorzaken voor, zoals het oprukken van de deltavariant en de toegenomen viruscirculatie. Maar ook de daling van de immuniteit bij ouderen én het feit dat ouderen als een van de eerste groepen aan de beurt kwamen in de vaccinatiecampagne, kunnen een impact hebben.

Niet alleen bij ouderen merken de onderzoekers een daling van de bescherming van het vaccin. Ook bij jongere leeftijdsgroepen wordt een daling vastgesteld. Maar omdat zij later gevaccineerd werden, wordt die daling pas later zichtbaar. Bovendien reageert hun immuunsysteem beter op het vaccin dan het immuunsysteem van ouderen.

Belang van veiligheidsmaatregelen

De onderzoekers benadrukken het belang van preventieve maatregelen zoals een goede handhygiëne, het dragen van een masker en het behouden van voldoende afstand. Ook het aanbieden van een boostervaccin is een belangrijke stap in het bestrijden van het virus.

Meer weten?

Op de website van Sciensano kan je het volledige onderzoeksrapport inkijken.