Oma en opa spelen nog altijd belangrijke rol in leven van tienerkleinkinderen

Oma en opa spelen nog altijd belangrijke rol in leven van tienerkleinkinderen

Oma en opa spelen nog altijd belangrijke rol in leven van tienerkleinkinderen

E-dossier grootouders en hun tienerkleinkinderen
Cover e-dossier grootouders en hun tienerkleinkinderen

De Gezinsbond onderzocht welke rol grootouders nog spelen in het leven van hun kleinkinderen als die de tienerleeftijd bereikt hebben. En zo blijkt: oma en opa blijven voor de tieners een belangrijk klankbord.

"De Gezinsbond deed al veel onderzoek naar de band tussen grootouders en kleinkinderen. Tot nu toe lag de focus daarbij op jonge kleinkinderen en kersverse grootouders. We weten bijvoorbeeld uit vorige onderzoeken dat jonge grootouders zich zorgen maken over de haalbaarheid van de rol die ze willen opnemen in de opvoeding: de combinatie met het eigen beroepsleven en mantelzorg weegt zwaar. Dat is bij grootouders met kleinkinderen die de tienerleeftijd bereikt hebben helemaal anders", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Ze praten over school en de opvoeding en blijven in contact via sociale media. De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van de tieners, al maken ze zich wel zorgen over het overmatig gebruik van de smartphone door hun kleinkinderen. Voor de rest zijn ze tevreden over het aantal contacten die ze hebben, slechts één op de vier wil hen meer zien. Via familiefeestjes, logeermomenten en lekker eten proberen ze hun tienerkleinkinderen nog regelmatig over de vloer te krijgen.

Meer informatie

Lees hier meer of download het volledige onderzoek.