Levensverwachting in Vlaanderen in 2021

Levensverwachting in Vlaanderen in 2021

Levensverwachting in Vlaanderen in 2021

levensverwachting

Het Belgisch statistiekbureau Statbel deed onderzoek naar de levensverwachting van inwoners in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat in 2021 de levensverwachting bij de geboorte op 82,7 jaar lag. Wij duiken in de cijfers.

Verschil mannen en vrouwen 

Bij mannen gaat het om 80,4 jaar, bij vrouwen gaat het om 85 jaar. Vlaamse vrouwen hebben dus een grotere levensverwachting bij de geboorte dan Vlaamse mannen. 

Impact van de coronapandemie 

In het jaar van de coronapandemie in 2020 werd voor het eerst in 20 jaar een daling van de levensverwachting vastgesteld. In 2021 herstelde de levensverwachting zich tot op het niveau van 2019.  

Verschillen per arrondissement  

Per arrondissement in het Vlaams gewest zien we andere cijfers. De levensverwachting bij de geboorte van mannen ligt het hoogst in de arrondissementen Maaseik en Leuven en het laagst in de arrondissementen Oostende en Aalst. Voor vrouwen ligt die het hoogst in de arrondissementen Leuven, Tielt en Brugge, en het laagst in het arrondissement Dendermonde. 

Levensverwachting in Europa 

Als we niet enkel naar Vlaanderen kijken, maar naar België in z’n totaliteit, zien de onderzoekers dat België binnen de Europese Unie een gemiddelde plaats heeft. In vergelijking met andere Europese mannen (77,5 jaar) hebben Belgische mannen (78,5 jaar) een hogere levensverwachting van 1 jaar. De levensverwachting voor Belgische vrouwen (83 jaar) ligt net onder het Europese gemiddelde (83,3 jaar).  

Meer informatie

Ontdek alle cijfers op de website van StatBel.