Levensverwachting in Vlaanderen

Levensverwachting in Vlaanderen

Levensverwachting in Vlaanderen

levensverwachting ouderen

Het Belgische statistiekbureau Statbel deed onderzoek naar de levensverwachting van inwoners van Vlaanderen. Daaruit blijkt dat in 2020 de levensverwachting bij de geboorte op 82 jaar lag, maar er zijn verschillen per arrondissement.

Cijfers voor Vlaanderen

Voor het hele Vlaamse Gewest lag in 2020 de levensverwachting bij de geboorte voor mannen op 80 jaar en voor vrouwen op 84,1 jaar. In 2020 werd voor het eerst in 20 jaar een duidelijke daling van de levensverwachting vastgesteld. Belangrijk is wel dat die daling samen hangt met het hoge aantal overlijdens tijdens de COVID-19-pandemie.

Op 65 jaar bedraagt de levensverwachting voor mannen nog 18,6 jaar en voor vrouwen 21,5 jaar. Ook op deze leeftijd behouden vrouwen een hogere levensverwachting dan mannen.

Cijfers per arrondissement

Per arrondissement zien we wel andere cijfers. De levensverwachting bij de geboorte van mannen ligt het hoogst in de arrondissementen Maaseik, Leuven en Turnhout, en het laagst in de arrondissementen Oudenaarde, Oostende en Aalst. Bij vrouwen ligt die het hoogst in de arrondissementen Maaseik, Tielt en Brugge, en het laagst in de arrondissementen Turnhout, Sint-Niklaas en Dendermonde.

Meer weten

Lees het volledige rapport op de website van Statbel