Hoeveel ouderen zijn slachtoffer van het coronavirus? De cijfers in vraag en antwoord

Hoeveel ouderen zijn slachtoffer van het coronavirus? De cijfers in vraag en antwoord

Hoeveel ouderen zijn slachtoffer van het coronavirus? De cijfers in vraag en antwoord

oudere man corona raam woonzorcentrum

Dagelijks krijgen we in de media een update van heel wat cijfers met betrekking tot het coronavirus. De Vlaamse Ouderenraad ontvangt daarover verschillende vragen, want mensen zien door al die cijfers het bos door de bomen niet meer. Om een aantal zaken in perspectief te plaatsen, zetten we veelgestelde vragen en de belangrijkste feiten op een rijtje. 

Hoeveel ouderen zijn op dit moment besmet met het coronavirus in België?

Er zijn op dit moment 9 882 bevestigde besmettingen vastgesteld bij 80-plussers, op een totaal van 654 000 Belgen van 80 jaar of ouder. Dat wil zeggen dat 1,5% van deze groep besmet is.

Als we de cijfers uitbreiden naar alle 60-plussers, gaat het om 17 750 vastgestelde besmettingen, op een totaal van 2,9 miljoen 60-plussers in België. Concreet is 0,6% van deze leeftijdsgroep besmet.

 

Hoeveel ouderen stierven al aan het coronavirus in België?

Vandaag zijn, sinds de start van de coronacrisis, 1 761 mensen van 85 of ouder (vermoedelijk) aan corona overleden in België, op een totaal van 333 000 mensen van 85-plus. Daarmee gaat het dus om 0,5% van het totale aantal 85-plussers in ons land.

Kijken we naar de overlijdens bij 65-plussers, dan zien we dat 3 464 mensen (vermoedelijk) aan het virus stierven, wat neerkomt op 0,2% van deze leeftijdsgroep.  

 

Hoeveel bewoners van Vlaamse woonzorgcentra zijn op dit moment besmet met het coronavirus?

Sinds 10 april zijn in Vlaanderen 6 244 woonzorgcentrumbewoners getest op een coronabesmetting. 1 243 testen waren positief.

In Vlaanderen wonen er echter meer dan 70 000 mensen in woonzorgcentra. Dat betekent dat meer dan 90% van de bewoners nog niet getest is, en we dus nog maar weinig kunnen zeggen over de echte verspreiding van de ziekte in woonzorgcentra. 

Hoeveel bewoners van Vlaamse woonzorgcentra stierven al aan het coronavirus?

Op een totaal van meer dan 70 000 bewoners in Vlaamse woonzorgcentra, zijn er 1 372  sterftegevallen die (vermoedelijk) aan het virus te wijten zijn.

 

De Vlaamse Ouderenraad volgt de coronacrisis op de voet en houdt je op de hoogte.