Dementie belangrijkste doodsoorzaak

Dementie belangrijkste doodsoorzaak

Dementie belangrijkste doodsoorzaak

oudere met dementie

Gezondheidsinstituut Sciensano becijferde dat dementie in 2019 opgeklommen is tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Vroeger waren hart- en vaatziekten traditioneel de belangrijkste doodsoorzaak, maar het aantal overlijdens dat hieraan toe te schrijven is, daalt al enkele jaren.

Gedeelde eerste plaats

Dementie was in 2019 verantwoordelijk voor zo’n 9% van alle overlijdens. Net zoals coronaire hartziekte. Op de derde en vierde plaats komen beroertes en longkanker. Zij zijn beiden verantwoordelijk voor zo’n 7% van alle overlijdens.

In vergelijking met enkele jaren geleden, is het lijstje met belangrijkste doodsoorzaken sterk gewijzigd. In 2004 was dementie slechts verantwoordelijk voor 5% van de overlijdens. Coronaire hartziekte was toen nog verantwoordelijk voor 15% van de overlijdens en beroerte voor 10%.

Vrouwen sterven vaker aan dementie

Als we de data bekijken naar geslacht, zien we opmerkelijke verschillen. Bij mannen blijven de belangrijkste doodsoorzaken coronaire hartziekte en longkanker. Slechts 6% van de mannen overlijdt aan dementie. Bij vrouwen is dementie daarentegen al sinds 2013 de belangrijkste doodsoorzaak. In 2019 waren bijna 12% van alle overlijdens bij vrouwen te wijten aan dementie, tegenover 8% door coronaire hartziekte en beroerte.

Zelf data analyseren

Wil je graag zelf in de data duiken? Dat kan via een online applicatie. Hiermee kan je de doodsoorzaken bekijken per regio of provincie, en volgens geslacht leeftijd en jaar.

Ook in het persbericht van Sciensano vind je een overzicht alle cijfers en inzichtelijke grafieken.