Aantal oproepen van 50-plussers stijgt bij Tele-Onthaal

Aantal oproepen van 50-plussers stijgt bij Tele-Onthaal

Aantal oproepen van 50-plussers stijgt bij Tele-Onthaal

bellende oudere

Al van bij de eerste coronagolf beantwoordde Tele-Onthaal een recordaantal oproepen. Ook tijdens de intussen vierde golf blijkt de nood aan een luisterend oor groot. Het aantal oproepen bewijst dat de voorbije maand vooral mentaal zwaar was voor alleenwonenden en ouderen.

Ouderen en alleenwonenden bellen vaker

De voorbije drie golven deden ouderen en alleenstaanden al meer dan anders beroep op Tele-Onthaal. 65% van alle oproepen kwamen van alleenwonenden en de oproepen van 80-plussers stegen met 42,6%. Die aantallen blijken nog te zijn toegenomen tijdens de vierde golf. Hoewel het totaal aantal oproepen in vergelijking met dezelfde periode vorige jaar bijna 5% lager ligt.

“Het percentage 50-plussers dat de hulplijn inroept voor een coronagerelateerd gesprek lag de voorbije drie weken op 66%, een stijging met 6,8% in vergelijking met 2020.

Tele-Onthaal

Eenzaamheid weer meer besproken

Bij 12,3% van de telefoontjes was corona een gespreksthema. Het gaat dan vooral over ‘angst’ en ‘vaccins’. Ook medische of informatieve vragen over quarantaine en het Covid Safe Ticket worden gesteld. Daarnaast groeit ook de twijfel over de medische wereld en de politiek.

In vergelijking met vorige maanden groeit het thema ‘eenzaamheid’. Dit thema komt van in het begin van de coronacrisis meer aan bod dan het voorgaande jaar. De toename van dat thema was ook het hoogst bij ouderen en alleenwonenden. Hoewel de maatregelen minder streng zijn, voelen mensen zich terug meer eenzaam. Het is belangrijk te praten en contact te hebben met anderen.

Bel 106 of chat met Tele-Onthaal

Wil je je verhaal kwijt of heb je hulp nodig?

  • Bel 24 op 24, 7 op 7 gratis en anoniem naar 106.
  • Of chat via tele-onthaal.be. Dat kan elke avond van 18 tot 23 uur. Op woensdag en zondag kan dat al vanaf 15 uur.

Vrijwilliger worden?

Tele-Onthaal zoekt voortdurend naar nieuwe luisterhelden met ruimte in hoofd, hart en agenda. Elke nieuwe vrijwilliger krijgt een grondige opleiding en wordt permanent begeleid, opgevolgd en ondersteund.

Lees meer over vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal.

Lees ook

Tele-Onthaal: "Eenzaamheid en coronavirus gaan hand in hand bij ouderen"

Het luisterend oor van vrijwilliger Martine (70) bij Tele-Onthaal