Aantal fatale fietsongevallen met 65-plussers in België verdubbelt bijna

Aantal fatale fietsongevallen met 65-plussers in België verdubbelt bijna

Aantal fatale fietsongevallen met 65-plussers in België verdubbelt bijna

fiets

In de eerste negen maanden van 2021 zijn al negentien 65-plussers gestorven na een fietsongeval. In vergelijking met vorig jaar is dat bijna een verdubbeling. Ook het totale aantal verkeersdoden in Vlaanderen vertoont een onrustwekkende stijging. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias. 

Fatale verkeersongelukken met 65-plussers

Van januari tot en met september waren er 59 verkeersongelukken die fataal afliepen voor 65-plussers. In vergelijking met 2020 is dat een stijging van maar liefst 40%. Met een voorlopig totaal van negentien lieten er al meer ouderen het leven na een fietsongeval dan na een auto-ongeval. Daarbij lieten al achttien ouderen het leven. Ook het aantal dodelijke ongelukken met oudere voetgangers is met bijna een derde toegenomen in vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar. Dat aantal staat nu op dertien.

Stijging verkeersdoden in Vlaanderen

In totaal vielen er in negen maanden tijd al 170 verkeersdoden in Vlaanderen. Dat is een vijfde meer dan vorig jaar en meer dan de 164 verkeersdoden die in 2019 vielen. In Brussel en Wallonië is er wel een daling van het aantal doden. Maar het aantal gewonden na een verkeersongeluk in de eerste negen maanden van het jaar is helaas in alle drie de gewesten toegenomen.

Ambitieus plan voor verkeersveiligheid

De cijfers verschenen een dag nadat de verschillende mobiliteitsministers van ons land een plan voor verkeersveiligheid uit de doeken deden. Het plan is ambitieus: tegen 2030 moet het aantal verkeersdoden met de helft verminderd zijn. Tegen 2050 moet dat aantal, net zoals het aantal zwaargewonden, tot nul herleid zijn. Voor Vias is het alvast duidelijk dat er serieuze inspanningen nodig zullen zijn om die doelstellingen te behalen.

Meer info over de algemene evoluties vind je op de website van Vias.