40% meer scheidingen bij 65-plussers

40% meer scheidingen bij 65-plussers

40% meer scheidingen bij 65-plussers

scheiding

In 2021 waren er 40% meer scheidingen van koppels ouder dan 65 jaar dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet zijn er verschillende verklaringen.

In stijgende lijn

In 2015 besloten 476 koppels waarvan beide partners ouder dan 65 jaar zijn, uiteen te gaan. In 2021 ging het om 666 koppels. Enkel tijdens corona was er een daling van 612 ontbonden huwelijken in 2019 naar 525 in 2022.

Het echtscheidingscijfer bij de totale bevolking blijft wel constant: vier op de tien huwelijken eindigt in een echtscheiding. Gemiddeld duurt een huwelijk 15 jaar voor de echtscheiding.

Relatiedeskundige Rika Ponnet ziet 3 oorzaken

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet ziet meerdere oorzaken aan de basis liggen van deze trend. Een belangrijk aspect is dat meer vrouwen over financiële vrijheid beschikken, doordat ze voltijds hebben gewerkt. De mentaliteit is ook veranderd, waardoor mensen zich vlugger de vraag stellen waarom ze nog bij iemand zouden blijven van wie ze niet meer houden. Een derde verklaring is dat ouderen geïnspireerd worden door de jongere generaties. Ze hebben hen zien scheiden en beseffen zo dat een andere invulling van hun leven mogelijk is.

Meer informatie

Lees alles over de cijfers op de website van Statbel.