18 jaar ouderenbehoefteonderzoeken in Vlaanderen

18 jaar ouderenbehoefteonderzoeken in Vlaanderen

18 jaar ouderenbehoefteonderzoeken in Vlaanderen

ouderen aan de zee

Al 18 jaar lang gebeuren er in Vlaanderen ouderenbehoefteonderzoeken. De onderzoeken worden begeleid door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en brengen de noden en behoeften van Vlaamse, thuiswonende 60-plussers in kaart. Op basis van alle gegevens van de onderzoeken die tussen 2004 en 2021 plaatsvonden, maakten auteurs Nico De Witte en Dominique Verté nu een bundeling over eenzaamheid bij ouderen.

Eenzaamheid is al jaren een belangrijk thema, en sinds de coronapandemie nam de aandacht voor het topic alleen maar toe. Dat is ook auteurs Nico De Witte en Dominique Verté niet ontgaan. Zij gingen door de ouderenbehoefteonderzoeken van de laatste 18 jaar, en bundelden alle bevindingen rond eenzaamheid. Die analyse belicht eenzaamheid bij ouderen in relatie tot sociodemografische indicatoren, wonen, de buurt, welzijn, fysieke en omgevingskwetsbaarheid, sociale contacten en pensionering. De bevindingen zijn gebaseerd op de gegevens van meer dan 82.000 ouderen.

Lovende woorden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is alvast lovend over de analyse:

“De vele inzichten die dit boek aanreikt, zijn bijzonder leerrijk voor iedereen die zich bezighoudt met ouderenzorg en voor het beleid rond ouderenzorg in het bijzonder.”

Boek aankopen?

Wil je graag het boek aankopen? Je kan de analyse hier vooruitbestellen.

Wat is een ouderenbehoefteonderzoek?

Ouderenbehoefteonderzoek brengen de leefsituatie en behoeften van thuiswonende 60-plussers op lokaal niveau in kaart. Je vindt er meer over op de website van de onderzoeken.