Het fietsrapport van Vlaamse gemeenten en steden

Het fietsrapport van Vlaamse gemeenten en steden

Het fietsrapport van Vlaamse gemeenten en steden

Fietsen in het park

167 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten werden opgenomen in het Vlaams Fietsrapport van de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting verkeerskunde. De globale resultaten zijn gematigd positief, al blijven er vooral op het vlak van fietsveiligheid nog heel wat verbeterpunten.

Enkele opvallende vaststellingen

  • 6 op de 10 respondenten (59%) verklaart dat het in de door hen beoordeelde stad of gemeente aangenaam fietsen is, maar slechts 1 op de 3 (34%) vindt het er ook comfortabel fietsen.
  • Bijna de helft van de bevraagden (47%) vindt dat kinderen in de betrokken gemeente niet veilig naar school kunnen fietsen.
  • 1 op 4 (42%) vindt dat ouderen in hun stad of gemeente niet met een gerust hart kunnen fietsen.

Uit de resultaten blijkt dat er nog meer ruimte voor de fiets nodig en gewenst is, zo kan ook het veiligheidsgevoel van de fietsers verhoogd worden.

“Het goede nieuws is dat er heel wat steden en gemeenten opvallend beter scoren dan het Vlaamse gemiddelde en dus goed bezig zijn. We hopen dat deze koplopers anderen kunnen inspireren om het ook beter te doen. Deze globale resultaten geven aan dat er in de gemiddelde Vlaamse stad of gemeente nog heel wat werk aan de winkel is om het veiligheidsgevoel van de fietsers te verhogen en het fietscomfort te verbeteren. Een project waar we allemaal samen onze schouders onder moeten zetten”. 

Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters

Meer informatie

Bekijk hier de fietsrapporten per gemeente.

Categorie