Voor elke 10 positieve reacties voor een jongere kandidaat ontvangt een oudere kandidaat op de Antwerpse arbeidsmarkt er slechts zes. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent en VUB. In meer dan 36% van de gevallen was er sprake van leeftijdsdiscriminatie. Daarmee is dit de meest uitgesproken vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt. Naast sensibilisering en het versterken van de competenties van ouderen, moet er ook harder worden opgetreden tegen wie ouderen discrimineert, vindt de Vlaamse Ouderenraad.
Discriminatie op arbeidsmarkt
Op vraag van de Stad Antwerpen deden onderzoekers van UGent en VUB een experiment om de discriminatie op de Antwerpse arbeidsmarkt te meten. Dat dezen ze voor etniciteit en leeftijd - bij de leeftijdsgroepen 38, 44, 50 en 56 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen februari 2024 en juli 2024. Er werden drie sectoren in rekening genomen: de groot- en detailhandel, de vervoers- en opslagsector en administratieve en ondersteunende diensten. Reden? In die drie sectoren werden in eerder onderzoek, in 2020 en 2021, al belangrijke ongelijke behandelingen aangetoond.
Op basis van herkomst
Sollicitanten met een niet-Vlaamsklinkende naam kregen 12,2% minder vaak een positieve reactie. Deze mate van ongunstige behandeling ligt in de lijn van de resultaten in 2020 en 2021. We zien deze vorm van discriminatie vooral binnen de sector van de administratieve en ondersteunende diensten.
Op basis van leeftijd
De cijfers over leeftijdsdiscriminatie waren nog frappanter, daar spreken de onderzoekers van een duidelijke toename ten opzichte van 2020 en 2021.
Wie zes tot twaalf jaar ouder was, kreeg in 24% van de sollicitaties een positieve reactie. Jongere sollicitanten kregen bij 40% van de sollicitaties een gunstige reactie. Dit betekent dat voor elke tien positieve reacties voor een jongere kandidaat, de oudere kandidaat er slechts zes ontving.
Leeftijdsdiscriminatie is de meest uitgesproken vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt: in meer dan 36% van de gevallen was er sprake van een ongelijke behandeling. Dit was zowel het geval bij de groot- en detailhandel, de vervoers- en opslagsector en de administratieve en ondersteunende diensten.
Aanbevelingen
De onderzoekers concluderen dat er in de komende legislatuur een aanklampende opvolging nodig is van de aanwervingsdiscriminatie in Antwerpen, op basis van herkomst, maar zeker ook op basis van leeftijd. De sectoren in kwestie moeten tot zelfregulering worden gedwongen, zodat er meer bewustzijn en controle is. De onderzoekers bevelen aan om dit te combineren met duidelijke gevolgen wanneer er bij een volgende meting nog steeds geen gunstige evolutie is.
Competenties versterken én sanctioneren
De Vlaamse Ouderenraad is bezorgd over de resultaten van het onderzoek, al is dit geen verrassing aangezien we uit eerder onderzoek weten dat leeftijdsdiscriminatie een harde realiteit is én een van de meest voorkomende vormen van discriminatie op de arbeidsmarkt is.
Het is daarom goed dat de Stad Antwerpen op basis van het onderzoek werkgevers blijft oproepen om te strijden tegen discriminatie. En dat er geïnvesteerd wordt in levenslang leren en de versterking van de competenties van ouderen. De Vlaamse Ouderenraad is bovendien van mening dat er ook sterke sancties moeten worden voorzien voor wie in de boosheid blijft volharden en ouderen geen eerlijke kansen op de arbeidsmarkt gunt.