Coronacrisis stelt mantelzorgers zwaar op de proef

Coronacrisis stelt mantelzorgers zwaar op de proef

Coronacrisis stelt mantelzorgers zwaar op de proef

mantelzorg corona

Wat is de situatie van de circa 600 000 mantelzorgers tijdens deze coronacrisis? En hoe beleven zij het? De HoGent en Steunpunt Mantelzorg deden er onderzoek naar. Wat buiten kijf staat is dat de pandemie en de bijhorende maatregelen de mantelzorgers zwaar op de proef stelde. Wij nemen je mee in het rapport.

Stevig takenpakket

De professionele hulp en ondersteuning nemen af tijdens de coronacrisis, waardoor het takenpakket van mantelzorgers stevig toeneemt. Twee derde van de mantelzorgers besteedt tijdens de coronaperiode meer tijd aan zorg dan voor de start van de pandemie. Die tijd gaat vooral naar emotionele ondersteuning, huishoudelijke hulp en administratieve hulp. Maar ook naar verzorging, de planning en coördinatie van de zorg, toezicht en de ondersteuning bij dagactiviteiten of zinvolle dagbesteding.

Psychische belasting

Twee derde van de bevraagde mantelzorgers geeft aan de zorg zwaarder te vinden dan voor de start van de coronaperiode. Mantelzorgers hebben vaker dan gewoonlijk het gevoel constant onder spanning te staan (55,7%) en slapen slecht of liggen wakker door kopzorgen (44,7%). 1 op 3 mantelzorgers voelt zich (opvallend) meer dan gewoonlijk ongelukkig of depressief.

Zelfzorg

Aan de positieve zijde zien de onderzoekers dat de eerste coronagolf voor een aantal mantelzorgers meer rust en ruimte gaf om tijdelijk voor zichzelf te zorgen. Zo is 1 op de 3 mantelzorgers sedert de coronaperiode meer gaan wandelen en fietsen. Maar een minstens even grote groep mantelzorgers zegt echter dat ze minder vaak ontspanningsactiviteiten doen dan voor de coronaperiode. Mogelijk heeft dit naast de toegenomen taaklast ook te maken met het zoveel mogelijk willen beperken van contacten buitenshuis om besmetting te vermijden.

Meer informatie

Het rapport werd voorgesteld tijdens het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’, georganiseerd door het Steunpunt mantelzorg. Herbekijken kan via deze link.

Het volledige rapport vind je op de website van de HoGent.