Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!

In de media en in je omgeving hoorde je misschien al dat je flink kan besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Je kan tot 280 euro per jaar op je energiefactuur besparen. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Daarom is het interessant de V-test te doen.

Hoe werkt het?

  1. Neem de laatste jaarafrekening van je energieleverancier bij de hand want je hebt je verbruiksgegevens van elektriciteit en/of aardgas nodig om de V-test te doen.
  2. Doe de V-test via www.vtest.be of bel naar het gratis nummer 1700 zodat we de V-test samen met jou kunnen doen. Als je alle gegevens hebt ingevuld, krijg je een overzicht van de verschillende elektriciteits- en aardgascontracten, gesorteerd van goedkoop naar duur.
  3. Kies het voordeligste contract voor elektriciteit en/of aardgas. Het kan gaan om een contract bij een andere leverancier of om een ander contracttype bij je huidige leverancier. Een contract aanvragen kan telefonisch, via de website of per e-mail. Vraag hulp aan je familie, je vrienden of in een lokaal dienstencentrum als je je niet volledig zeker voelt. Een lijst met de contactgegevens van de leveranciers vind je op www.vreg.be/leveranciers-voor-gezinnen.
  4. Geef je meterstanden door aan je netbeheerder Eandis of Infrax door het kaartje dat je ontvangt in te vullen en op te sturen.
  5. Je hoeft verder zelf niets te doen. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat je gratis en zonder problemen kan overschakelen.

Sociaal energietarief

Voor mensen met een laag inkomen of een beperking bestaat er een sociaal energietarief. Als je recht hebt op dit sociaal tarief geniet je van de goedkoopste prijs. Elke leverancier moet hetzelfde sociaal tarief aanrekenen. In dat geval is veranderen omwille van de prijs dus niet nodig. Je kan wel veranderen omdat je niet tevreden bent van de dienstverlening van je leverancier.

Meer informatie

De Vreg (Vlaamse Regulator van de Energiemarkt) ontwikkelde een folder, specifiek voor ouderen. Vraag er naar in je vereniging, het gemeentehuis of in een lokaal dienstencentrum of bekijk hem hier.

Toegevoegd op 14 juli 2017