Woonzorgcentra zijn bestand tegen de hitte

Woonzorgcentra zijn bestand tegen de hitte

thermometer hitte zon warmte

Het Agentschap Zorg en Gezondheid kondigt vanaf deze week het warmteactieplan af. Met de huidige warme dagen bereiden ook de woonzorgcentra zich voor op de hitte. En dat is geen overbodige luxe, want oudere mensen kunnen moeilijker tegen de warmte.

Hittegolf

Het KMI spreekt van een hittegolf als er in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen temperaturen van ten minste 25 graden worden gemeten. Bovendien moeten de temperaturen in die periode minstens drie dagen op rij ook 30 graden bedragen. Dat was de afgelopen dagen het geval, en het ziet er naar uit dat ook volgende week de temperaturen de hoogte in schieten.

Ouderen zijn extra kwetsbaar

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept daarom iedereen op om voldoende maatregelen te nemen tegen de hitte, zoals voldoende water drinken. Het Agentschap vraagt ook om goed op elkaar te letten en dan zeker op kinderen, ouderen en zieken, die extra kwetsbaar zijn in de hitte.

Het verzorgend personeel van woonzorgcentrum De Stichel in Vilvoorde is alvast voorbereid:

"Onze kamers hebben zonnewering en gordijnen, dus die moeten ten laatste om 10 uur in de voormiddag dicht zijn. Ook de ramen houden we gesloten, behalve 's nachts want dan koelt het vaak weer af. We delen extra drankjes uit, vooral de drankjes met anijssiroop vallen goed in de smaak. Als het echt te warm wordt, krijgen de bewoners ook een waterijsje of een stuk watermeloen als dessert."

Karolien Wijns van Woonzorgcentrum De Stichel in Vilvoorde aan VRT NWS

Het personeel zal ook elke dag de temperatuur van de bewoners meten en voor voldoende verfrissing zorgen.

Meer informatie

Op www.warmedagen.be vind je het volledige warmteactieplan, tips om af te koelen, en heel wat campagnemateriaal voor organisaties.

Toegevoegd op 25 juni 2020