Woonzorgcentra versoepelen opnieuw

Woonzorgcentra versoepelen opnieuw

bezoek woonzorgcentra

Goed nieuws. Deze week werden er opnieuw versoepelde coronamaatregelen aangekondigd voor de woonzorgcentra. Daardoor krijgen bewoners andermaal meer mogelijkheden tot sociaal contact. De versoepelingen gaan in op 8 mei. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Meer sociaal contact

Vanaf 8 mei zal het leven in het woonzorgcentrum er opnieuw anders uitzien. Meer sociaal contact, zowel binnen als buiten het woonzorgcentrum, maakt daarvan een belangrijk deel uit.

Twee knuffelcontacten

Bewoners kunnen nog altijd twee knuffelcontacten op bezoek krijgen die om de twee weken kunnen wisselen. De bewoner en bezoeker hoeven geen mondmasker te dragen en mogen elkaar aanraken. Als die twee bezoekers tot hetzelfde huishouden behoren, mogen ze ook samen op bezoek komen.

De bewoner kan zelf ook bij die knuffelcontacten op bezoek gaan. Dat kan binnenshuis als enkel het knuffelcontact aanwezig is, en buiten als er ook andere personen aanwezig zijn.

Andere bezoekers

Bewoners mogen daarnaast nog andere bezoekers ontvangen. Zij dragen dan wel een chirurgisch mondneusmasker en respecteren de afstandsregels. Het aantal sociale contacten is onbeperkt in aantal en mogen onbeperkt wisselen.

Maar het woonzorgcentrum kan het aantal bezoekers die op hetzelfde moment aanwezig zijn in de kamer of de ontmoetingsruimte, beperken. Dit om voldoende afstand te kunnen bewaren. Daarover moeten goede afspraken gemaakt worden.

Buiten afspreken met 10 mensen

Bewoners en bezoekers mogen elkaar buiten ontmoeten met 10 mensen tegelijk. Dat geldt ook buiten het woonzorgcentrum, net zoals in de rest van de samenleving.

Opening van de cafetaria

De cafetaria kan opnieuw opengaan als ontmoetingsruimte voor bewoners en hun bezoekers. Hier moet wel een mondmasker gedragen worden en moet de nodige afstand gerespecteerd worden. Externen die niet op bezoek komen maar gewoon een koffie willen drinken, zoals buurtbewoners, moeten nog even wachten.

Nieuwe bewoners

Nieuwe bewoners die gevaccineerd zijn, worden getest maar hoeven geen kamerisolatie te ondergaan. Nieuwe bewoners die niet gevaccineerd zijn, blijven enkel op kamerisolatie tot het resultaat van hun test gekend en negatief is.

Onder voorwaarden

De voorwaarden die golden bij de eerder doorgevoerde versoepelingen, blijven van kracht. Bovenstaande maatregelen kunnen dus pas ingevoerd worden als 90% van de bewoners en 70% van het personeel volledig gevaccineerd zijn. En kunnen pas ingaan 10 dagen na de tweede prik, zodat het vaccin voldoende tijd heeft om bescherming op te bouwen.

Kappers opnieuw aan de slag

De kapper, pedicure en schoonheidsspecialist kunnen sinds deze week al opnieuw aan de slag in het woonzorgcentrum. De knipbeurten en andere verzorging mogen nog niet doorgaan op de kamer van de bewoner. Dit kan enkel in de daarvoor vrijgehouden, aparte, fysiek afsluitbare en goed verluchte en ventileerbare ruimte.

Richting normaal

Minister Beke is blij deze versoepelingen te kunnen aankondigen.

“Dit zijn belangrijke stappen richting een meer normaal leven voor de bewoners en het personeel in een woonzorgcentrum. Het bezoek zal ook meer kwaliteitsvol kunnen gebeuren, wat positief is voor het mentale welzijn van de bewoners én hun bezoekers. Bewoners zullen zich vrijer kunnen bewegen binnen en buiten het woonzorgcentrum. Door de hoge vaccinatiegraad in onze woonzorgcentra kunnen we deze stappen nemen, en ik kan alleen maar tevreden zijn dat de Taskforce Zorg deze beslissingen heeft genomen.”

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Wouter Beke

Toegevoegd op 30 april 2021