Wilsverklaring euthanasie blijft langer geldig

Wilsverklaring euthanasie blijft langer geldig

Iedereen, ziek of gezond, kan schriftelijk vastleggen dat hij euthanasie wil wanneer hij in een onomkeerbare coma terechtkomt. Die wens kan worden geregistreerd door middel van een wilsverklaring euthanasie. Om geldig te blijven moet een wilsverklaring euthanasie op dit moment om de vijf jaar worden hernieuwd. Maar dat verandert!

Een wilsverklaring voor euthanasie moet binnenkort niet meer om de 5 jaar hernieuwd worden. Als iemand ervoor kiest om zijn wilsverklaring te laten registreren bij de gemeente, kan hij of zij voortaan de geldigheidsduur daarvan zelf bepalen. Leg je geen geldigheidsduur vast? Dan krijg je om de 10 jaar een herinnering toegestuurd, met de mogelijkheid om de verklaring aan te passen of in te trekken. Vorig jaar bleek dat er bijna 30 000 wilsverklaringen van levende Belgen vervallen zijn. Als zij plots in een coma belanden, kunnen zij vandaag geen euthanasie meer krijgen omdat hun document niet meer geldig is. Daar wordt nu dus een mouw aangepast.

Meer informatie

Praktische details over hoe je de voorafgaande wilsverklaring moet invullen, vind je op de site www.euthanasiewilsverklaring.be.

Toegevoegd op 25 april 2019