Opvang door grootouders: wat kan en wat niet?

Opvang door grootouders: wat kan en wat niet?

grootouders opppassen kleinkinderen

Grootouders kunnen nog steeds op hun kleinkinderen passen, en dat is goed nieuws. Want met dit herfstzonnetje lonken leuke buitenactiviteiten. Samen met de Gezinsbond zochten we uit waarmee oma en opa rekening moeten houden tijdens de opvang.

Nieuwe algemene regels

Sinds kort gelden er nieuwe regels. Ieder van ons kan 1 nauw 'knuffelcontact' hebben. Je kan bovendien 4 personen op bezoek laten komen, maar vanop afstand en met een mond- neusmasker.

Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee bij deze aantallen. De meeste grootouders kunnen hen dus zien en opvang voorzien. Er zijn wel een aantal voorwaarden.

Grootouder ≠ kwetsbaar of risicogroep

Er gaan stemmen op om grootouders te verbieden nog op hun kleinkinderen te passen. Maar het feit dat je grootouder bent, wil niet automatisch zeggen dat je kwetsbaar bent of tot een risicogroep behoort. Het reële gezondheidsrisico en je effectieve gezondheidstoestand is hier een juiste indicatie, niet je rol als grootouder of je leeftijd.

Wie behoort tot de risicogroepen?

Mensen (dus niet alleen ouderen) die tot een risicogroep behoren, zijn mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden bij besmetting met het coronavirus.

Dit zijn:

  • Volwassenen met ernstige obesitas.
  • Volwassenen met type 2 diabetes, gecombineerd met overgewicht en/of hoge bloeddruk en/of hart-of vaataandoeningen en/of nieraandoeningen.
  • Volwassenen met ernstig chronische hart-en vaat-, long-of nieraandoeningen.
  • Volwassenen met gedaalde immuniteiten/of kanker (onder behandeling).

Ook als je zelf mantelzorger bent voor een oudere die tot de risicogroepen behoort, wordt afgeraden om op je kleinkinderen te passen. En als jij of je kleinkind ziek zijn, sta je uiteraard ook niet in voor de opvang.

Veiligheidsmaatregelen

Wees altijd voorzichtig en hou altijd rekening met de veiligheidsmaatregelen, zoals regelmatig je handen wassen en steeds een mond-neusmasker dragen. Geef bovendien de voorkeur aan leuke, herfstige buitenactiviteiten met je kleinkinderen.

Geen combinatie-opvang

Belangrijk aandachtspunt is dat de professionele kinderopvang is overgeschakeld op code oranje. Zij raden combinatieopvang af. Dat wil zeggen dat een situatie waarbij grootouders enkele dagen per week opvang verzorgen en de crèche de andere dagen van de week voor de opvang instaan op dit moment niet kan.

 

De Vlaamse Ouderenraad stelt dus dat de meeste grootouders op hun kleinkinderen kunnen passen, als ze niet tot een risicogroep behoren, in goede gezondheid verkeren én rekening houden met bovenstaande aandachtspunten. Dat bevestigt ook het Agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid. Twijfel je? Ga dan ten rade bij je huisdokter.

Toegevoegd op 22 oktober 2020